BiH

Parlament BiH: Zakon o Savjetu ministra na dnevnom redu

Parlament BiH: Zakon o Savjetu ministra na dnevnom redu
Parlament BiH: Zakon o Savjetu ministra na dnevnom redu

SARAJEVO - Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je dnevni red a ne njemu će se naći i dopune zakona o Vijeću ministara BiH.

S dnevnog reda juče je skinuto nekoliko važnih Prijedloga zakona, među njima i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Pravobranilaštvu BiH, te Prijedlog zakona o javnim nabavkama.

Ispitati navode RTRS o protestima u Banjaluci

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, na sjednici Proširenog kolegijuma, predložio je zaključak kojim se "Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) zadužuje da ispita navode iznesene na RTRS o navodnom učešću Ministarstva bezbjednosti BiH, OBA, kao i nekih stranih obavještajnih službi u organiziciji protesta 14. maja, u Banjaluci".

Ovaj zaključak nalazi se na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

SNSD traži raspravu o odgovornosti Jukića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti informacija Savjeta ministara BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva BiH, koji je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

"Mislim da je ovo važno pitanje za BiH s obzirom na to da ima tretman jednog od tri uslova da bi BiH dobila aplikaciju i s obzirom na činjenicu da smo u javnosti u prethodnih nekoliko dana imali veoma jasno izražene sumnje o odluci i njenoj poruci u BiH i van nje", rekao je Košarac obrazlažući zahtjev.

On je podsjetio da su institucije Republike Srpske zatražile da se primijene međunarodni standardi i da rezultati popisa izraze stanje kakvo jeste u BiH, a ne nečije političke potrebe i želje.

Takođe je podsjetio da je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH iz Republike Srpske Mirko Šarović ocijenio da je riječ o jednostranoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH.

Klub SNSD-a još juče je najavio da će otvoriti raspravu i zatražiti odgovornost Velimira Jukića, direktora Agencije za statistiku BiH zbog toga što je bez saglasnosti iz RS-a, objavio  metodologiju  obrade podataka popisa stanovništva BiH.

Odmah na početku današnje sjednice povela se rasprava o tome zbog čega nema većine minstara i zbog čega nema dirketnog televizijskog prenosa.

Šefik Džaferović je objasnio da je dogovoreno da se prva sjednica  u mjesecu snima direktno, te da je otišao dopis BHT-u da će na ovoj sjednici biti postavljanje pitanja, te da se pozivaju da to direktno prenose.

„Očigledno je došlo do nesporazuma, jer je prošla sjednica bila obimna, pa nije bilo postavljanja pitanja“, rekao je Džaferović.

On je predložio da se pitanja ostave za narednu sjednicu koja je prva u mjesecu i da se pozove BHT da to prenosi, što je jendoglasno i prihvaćeno, tako da na današnjoj sjednici neće biti pitanja poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije