BiH

Parlament BiH: Izjednačiti plate članovima komisije za razmatranje žalbi

Parlament BiH: Izjednačiti plate članovima komisije za razmatranje žalbi
Foto: Ilustracija | Parlament BiH: Izjednačiti plate članovima komisije za razmatranje žalbi

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa izjednačavanje platnih razreda za članove Komisije za razmatranje žalbi.

Predlagač zakona poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić istakao je da zaposleni u strukturama uprave za iste poslove treba da budu isto plaćeni.

"To je ustavno i ljudsko pravo da ljudi koji rade isti posao za to budu isto i plaćeni", rekao je Bojić.

Sa predloženom izmjenom saglasili su se članovi Komisije Salko Sokolović /SDA/ i Jasmin Emrić /A-SDA/, koji smatraju da treba otkloniti postojeću diskriminaciju u zakonu.

Komisija je danas u prisustvu vršioca dužnosti glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Gordane Tadić razmotrila revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju Tužilaštva BiH za prošlu godinu, čime je završeno saslušanje svih institucija za koje je revizija dala mišljenje sa rezervom i skretanjem pažnje.

U obraćanju članovima Komisije Tadićeva je podsjetila da je na funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca imenovana u septembru prošle godine i istakla da nije zadovoljna onim što je zatekla u Tužilaštvu.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo BiH radi na ispunjenju preporuka revizora, koje se odnose, između ostalog, na javne nabavke i zapošljavanje po ugovoru o djelu.

Tadićeva je rekla da je prije njenog dolaska Tužilaštvo BiH u 2016. godini za 210.000 KM nabavilo tri vozila, te da je bilo predviđeno da nova tri vozila budu kupljena i u 2018. godini, ali da je ona to stopirala.

"U Tužilaštvu su preduzete sve aktivnosti za uspostavljanje sistema javnog upravljanja, koji bi trebalo da profunkcioniše do kraja ove godine", dodala je Tadićeva.

Komisija za finansije i budžet nije podržala Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za 2016. godinu, dok je podršku dobio izvještaj o finansijskoj reviziji budžeta BiH za prošlu godinu.

U raspravi o ovim tačkama dnevnog reda ponovo je ukazano na dugogodišnji problem prenošenja budžetskih sredstava namijenjenih za kapitalna ulaganja.

Komisija je danas razmotrila i informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prvih šest mjeseci ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije