BiH

Parlament BiH mora da osudi istupe Silajdžića

Parlament BiH mora da osudi istupe Silajdžića
Parlament BiH mora da osudi istupe Silajdžića

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su juče Rezoluciju kojom se od predstavnika RS u parlamentu BiH zahtijeva da zatraže od ove institucije da osudi i odbaci samovoljne istupe Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pred UN i Savjetom Evrope.

Ocijenjeno je da je tim istupima nanesena šteta međunarodnom ugledu BiH, narušeno povjerenje unutar BiH i oslabljen autoritet institucije Predsjedništva BiH.

Za Rezoluciju su glasali predstavnici pet političkih partija, SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DNS-a SP-a, a protiv su bili poslanici SRS RS, SBiH, SDA i SDP-a.

Poslanici Narodne skupštine u nastavku posebne sjednice usvojili su Informaciju o ukupnim odnosima u BiH povodom novonastale političke situacije nakon Silajdžićevog neovlaštenog govora, koju je pripremio Rajko Kuzmanović, predsjednik RS.

U novousvojenoj rezoluciji se u 11 tačaka ponavljaju stavovi iz Deklaracije povodom mjera visokog predstavnika u BiH iz oktobra 2007. godine i iz Rezolucije o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS.

Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, rekao je da Skupština, a što se navodi u Rezoluciji, smatra "apsolutno neprihvatljivim izlaganja Harisa Silajdžića pred Generalnom skupštinom UN i Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope, s obzirom na to da ista nisu rezultat usaglašenih stavova Predsjedništva BiH i predstavljaju udar na Dejtonski sporazum".

"Djelovanje Silajdžića unutar zemlje, a pogotovo na međunarodnoj sceni, koji zloupotrebljava položaj predsjedavajućeg Predsjedništva, ugrožava Dejtonski sporazum i vitalne interese RS. Zato Narodna skupština RS obavezuje člana Predsjedništva BiH iz RS da uloži veto na svaku novu odluku kojom bi Silajdžić u Predsjedništvu bio ovlašten da predvodi delegaciju ili predstavlja BiH, bilo gdje van granica zemlje, bez detaljno utvrđene platforme predstavljanja i obraćanja, na osnovama zaštite Sporazuma, interesa BiH i RS i sva tri konstitutivna naroda i građana ove zemlje", istakao je Radojičić.

Parlament RS odbacio je pozive za nametanje izmjena ili jednostrano prekrajanje Ustava i unutrašnjeg uređenja BiH, definisanog Dejtonskim sporazumom.

"NS RS smatra da se pitanje ustavnih promjena u BiH može razmatrati samo u institucijama RS i BiH i traži od predsjednika RS da predloži parlamentu RS platformu za razgovore o reformi Ustava i o zaštiti interesa RS u ovim razgovorima, koja bi bila obavezujući okvir za sve političke predstavnike RS", navodi se u Rezoluciji.

Kako se navodi, obvezujući elementi platforme su neupitnost postojanja i nadležnosti RS na osnovama odredbi Dejtonskog sporazuma, te entitetsko glasanje u parlamentu BiH i definisan vitalni nacionalni interes sva tri konstitutivna naroda u zajedničkim organima BiH.

U rezoluciji je navedeno i da je iscrpljen kapacitet institucije visokog predstavnika i da je sazrelo vrijeme za transformaciju u specijalnog predstavnika EU, koji bi imao mandat za pomoć zemlji na evropskom putu.

Zbog svega navedenog, u Rezoluciji je zatraženo od Vlade i predstavnika RS u zajedničkim organima da odmah preduzmu mjere na zaštiti interesa RS.        

Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, ocijenio je da je Rezolucijom jasno rečeno da se u BiH sve mora činiti u skladu sa Ustavom i da niko ne može okrnjiti prava RS koja su joj data Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Borislav Bojić, šef Kluba poslanika SDS-a, rekao je da su poslanici ove stranke bili suzdržani u vezi sa Informacijom predsjednika RS "jer je u njoj iznio nekoliko činjenica, koje je kasnije devalvirao, što se posebno odnosi na pitanje referenduma", ali da su podržali Rezoluciju, jer su u njoj stavovi Srpske.

Šefket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS i visoki funkcioner SDA, kazao je da Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH, treba da dobro izuči usvojenu informaciju koju je pripremio Kuzmanović, jer je ''u Kuzmanovićevoj Informaciji ostavljena mogućnost jednonacionalnog izjašnjavanja, odnosno pitanje referenduma, dok Rezolucija takvu mogućnost nije predvidjela".

Posebna sjednica na kojoj je usvojena Rezolucija, održana je na zahtjev Rajka Kuzmanovića, predsjednika RS.

Prenos nadležnosti moguć samo sporazumom entiteta

U Rezoluciji parlamenta RS se konstatuje da je RS sporazumna strana u prenosu dodatnih nadležnosti s entiteta na BiH i s tim u vezi ističe da je svaki prenos nadležnosti moguć samo sporazumom entiteta i da je neprihvatljiv bilo kakav prenos donošenjem zakona na nivou Parlamentarne skupštine BiH.

Konstatuje se da je zabrinjavajući porast nelegalnih aktivnosti u cilju zaštite pojedinačnih i grupnih interesa političkih faktora iz FBiH, koji urušavaju jednu po jednu instituciju i vitalne interese RS, a naročito u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, "Elektroprenosu BiH", Fondu PIO/MIO, a u tom kontekstu spominju se neustavna obilježja u FBiH, budžetski deficit u ovom entitetu, Direkcija za evropske integracije i Fond za povratak BiH.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su juče Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate.

Narodna skupština RS počela je juče redovno zasjedanje na čijem dnevnom redu su i informacije o prijedlogu ugovora između RS i austrijske firme "Štrabag" o koncesiji za izgradnju autoputeva u Srpskoj, te saradnja RS sa Haškim sudom i stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije