BiH

Parlament BiH o strancima i azilu

Parlament BiH o strancima i azilu
Parlament BiH o strancima i azilu

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o strancima, čiji je cilj usklađivanje Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu sa pravnim nasljeđem EU.

Iako je Zakon u vrijeme donošenja u dovoljnoj mjeri bio usklađen sa pravnim nasljeđem EU u oblasti imigracija, nakon dvije godine se pokazalo da je potrebno izvršiti značajno usklađivanje.

Osim potrebe za usklađivanjem sa pravnim nasljeđem EU, izrada novog zakona je potrebna da bi bili riješeni neki nedostaci koji su uočeni u odredbama važećeg zakona tokom njegove primjene.

Pred poslanicima danas će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o azilu.

Predstavnički dom na prošloj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava BiH o Prijedlogu zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te je ova komisija obavezana da izradi novo mišljenje.

Većina poslanika koja je diskutovala o ovom zakonskom prijedlogu predložila je da bude odbijeno negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava BiH o ovom zakonskom prijedlogu i da joj on bude vraćen na ponovno razmatranje kako bi zakonski prijedlog ostao u parlamentarnoj proceduri.

Komisija je sa sedam glasova „za“ i četiri „uzdržana“, uz postojanje proste većine glasova, koja nije uključivala i po jedan glas predstavnika konstitutivnih naroda, nije prihvatila principe Prijedloga zakona o azilu. Nedostajao je glas Hrvata.

Poslanici će na sjednici u prvom čitanju razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je realizacija zaključka Vijeća ministara BiH, kojim je zaduženo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa Institucijom ombudsmena za zaštitu potrošača BiH, pripremi Nacrt dopuna Zakona, kojim će izričito biti zabranjeno indeksiranje kredita u stranoj valuti, osim u evrima.

Ovom zaključku prethodio je zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je donesen povodom rasprave o informaciji Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev Ustavnopravne komisije za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjena Poslovnika Predstavničkog doma, kao i Prijedlog izmjena Poslovnika ovog doma, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije