BiH

Prekinuta vanredna sjednica Parlamenta BiH

Prekinuta vanredna sjednica Parlamenta BiH
Prekinuta vanredna sjednica Parlamenta BiH

SARAJEVO - Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je prekinuta oko podneva. Prošireni Kolegij Predstavničkog doma BiH na sjendici održanoj u pauzi odlučio je da odgodi današnju vanrednu sjednicu zbog toga što nema materijal o kojem bi raspravljao tokom sjednice, te je zatražio od Vijeća minsitara BiH da dostavi informaciju o jedinstvenom programu objave popisa stanovništva BiH iz 2013. godine.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH, prije same odluke Kolegija, rekao je novinarima da Vijeće ministara ne može staviti van snage odluku Agencije, ali da može dostaviti informaciju koju su oni dobili od Agencije za statistiku BiH.

Prije pauze i prekida sjednice usvojen je dnevni red sa jednom tačkom koja glasi "Informacija Vijeća ministara o odluci Velimira Jukića, dirketora Agencije za statisitku BiH o jedinstvenom programu popisa stanovništa".

Saša Magazinović, poslanik SDP-a tražio je na današnjoj hitnoj sjednici da se na dnevni red uvrsti informacija Vijeća ministara BiH o sadržaju pisma namjere za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Prijedlog SDP-a nije usvojen.

Upravo je završena rasprava o dnevnom redu.

Mladen Bosić, predsjedavjaući Predstavničkog doma BiH dao je pauzu od pola sata kako bi sazvao prošireni Kolegij ovog doma.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je u izjavi novinarima u Sarajevu da će od Predstavničkog doma BiH tražiti da od Vijeća ministara BH zahtijeva da Jukićevu odluku stavi van snage.

Denis Bećirović (SDPBiH) kazao je novinarima da ako se na ovakav način bude vodila sjednica, "ona će biti festival šovinizma, nacionalizma i prebrojavanja krvnih zrnaca".

Vanredna sjendica Predstavničkog doma Parlamentarne skušptine BiH počela je danas, a na dnenvom redu je samo jedna tačka i to Informacija Vijeća minsitara BiH o odluci Velimira Jukića, dirketora Agencije za statisitku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

Sjednici prisustvuju Velimir Jukić, Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statisiku, Radmila Čičković, dirketorica Republičkog zavoda za statistiku RS.

Sjendici ne prisustvuje Denis Zvizdić, predsjedavjaući Vijeća minsitara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije