BiH

Parlament RS dvostruko efikasniji od federalnog

   Parlament RS dvostruko  efikasniji od federalnog
Parlament RS dvostruko efikasniji od federalnog

BANJALUKA - Narodna skupština RS je dvostruko efikasnija od parlamenta FBiH, izjavio je danas u Banjaluci Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa na pres-konferenciji, nakon što su uradili monitoring rada Vlade i NS RS u proteklom četvorogodišnjem mandatu.

Ipak, kako kaže Ninković, taj četvorogodišnji mandat je ispunjen sa samo 70 odsto od plana iz prve godine mandatnog perioda, koji je već bio smanjen u odnosu na raniji četvorogodišnji period. 

Kako je istakao, najodgovornija za neispunjavanje svih ciljeva predstavljenih u planu rada je Vlada RS, koja, prema mišljenju CCI-ja, nije bila dovoljno efikasna i imala je pogrešne prioritete u radu. 

"Umjesto ulaganja u privredu i ekonomski razvoj, Vlada RS je najveći dio raspoloživog novca ubrizgala u javnu potrošnju, između ostalog i započevši ciklus nerazumnog prekomjernog povećanja plata političara", naveo je Ninković u analizi. 

Kada se radi o efikasnosti Narodne skupštine, ukazali su da je ukupan broj usvojenih planiranih zakona 180, ali da je zato usvojila 92 neplanirana zakona. 

"Pošto je za pretpostaviti da se planira ono što je RS i njenim građanima potrebno, usvojeni neplanirani zakoni se ipak ne mogu posmatrati kao nadomjestak neusvojenim planiranim", rekao je Ninković. 

Kada se radi o budžetu RS, rekao je da je on usvajan uglavnom na vrijeme, ali da je usvajan bez dovoljno široke rasprave. 

Ukazali su i da Vlada RS ne poštuje Poslovnik o radu, koji propisuje da se program rada donosi do kraja tekuće godine za narednu godinu, a da se program umjesto toga usvaja u prvom kvartalu godine na koju se plan odnosi. 

Upozorio je i na nagli rast javnog duga RS i da je potrošena većina novca koja je dobijena prodajom "Telekoma Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije