BiH

Parlament treba da nadzire obavještajnu službu

Parlament treba da nadzire obavještajnu službu
Parlament treba da nadzire obavještajnu službu

SARAJEVO - Novi saziv bh. parlamenta BiH trebalo bi da usvoji poseban zakon o parlamentarnom nadzoru nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kako bi i javnost imala uvid u djelovanje agencije čiji rad plaća.

Poručeno je ovo u petak u Sarajevu sa foruma posvećenog desetogodišnjici rada OSA i reformi obavještajnog sektora u BiH.

"Zakon o nadzoru trebalo je da bude usvojen tri mjeseca nakon usvajanja Zakona o OBA iz 2004. godine. Zajednička komisija parlamenta jeste nadležna za nadzor, ali je zbog ličih interesa i stranačke discipline njenih članova ta parlamentarna kontrola svedena na demokratsku fasadu", ocijenio je Neđo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Foruma bezbjednosti Banjaluka, koji je sa Udruženjem veterana službi bezbjednosti organizovao raspravu u zgradi parlamenta BiH.

Vlaški smatra da u sređivanju stanja u obavještajno-sigurnosnom sektoru bh. parlament ima ključnu ulogu jer on zakonima može uspostaviti sistem da se ubuduće ne dešavaju propusti zbog preklapanja nadležnosti između agencija na nivou BiH.

"Građani plaćaju bezbjednost da bi je imali. Zato imaju pravo da im ove institucije polažu račune", rekao je Vlaški, navodeći primjer obavještajne službe susjedne Hrvatske koja je javnosti predočila dokument o svom radu, zaposlenima, troškovima i sigurnosnim prijetnjama po državu.

Predrag Ćeranić, bivši službenik OSA, kazao je da je za prevazilaženje problema u obavještajno-sigurnosnom sektoru neophodno jačati ulogu zakonodavne vlasti na uštrb pozicije koju sada ima izvršna vlast.

"Zakonodavna vlast dužna je da, po uzoru na standarde EU, usvoji poseban zakon o kontroli obavještajno-sigurnosnog sektora. Tada ne bismo imali situaciju da nam problemi u ovoj oblasti nastaju po nacionalnom 'šavu' i po pripadnosti različitim političkim strankama", naglasio je Ćeranić.

Raspravi u parlamentu BiH prisustvovao je samo predstavnik Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, dok iz ostalih institucija BiH nije bilo učesnika mada organizator tvrdi da su bili pozvani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije