BiH

Parlamentarci ne znaju ništa o vojnoj vježbi u Banjaluci

Parlamentarci ne znaju ništa o vojnoj vježbi u Banjaluci
Foto: Nedžad Uglješa | Parlamentarci ne znaju ništa o vojnoj vježbi u Banjaluci

SARAJEVO – Nakon pojave informacije da NATO planira na području RS izvesti vježbu koja u kojoj će koristiti i osiromašeni uranijum, u Parlamentu BiH niko od poslanika, ali i kolegija Predstavničkog doma BiH nije imao informaciju o tome.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, govoreći o mogućoj NATO vježbi u Banjaluci sa osiromašenim uranijumom, je kazao da nije viido taj dokument ali da, ako je tako, to je užasno, prije svega, sa aspekta zdravlja ljudi.

"Mi smo svjedoci posljedica NATO bombardovanja u BiH i zdravlju ljudi. Imamo svoj plitički stav kada je u pitanju NATO bombordavovanje i NATO integracije. Što je veoma užasno ukoliko su u donošenju takve odluke učestvovali ljudi iz    'Saveza za promjene', jer i oni participiraju u radu tog ministarstva", kazao je Košarac.

Komentarišući najavu zajedničke vježbe NATO-a i EUFOR-a na području Krajine gdje će biti upotrebljavan i osiromašeni uranijum, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, je kazala da takvih informacija nema i jedino raspolaže informacijama koje dobije kao član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Na pitanje da li ima osnova za krivičnu odgovornost u onim institucijama koje su dobile mišljenje sa rezervom da će o tome svoj stav dati institucije koje su za to nadležne.

"Mislim da bi bilo smisla da smo ove izvještaje razmatrali nakon roka u kome smo vidjeli da li su institucije napravile iskorak i šta treba popraviti da bi se poštovale procedure. Rasprava o ovim revizorskim izvještajima je dobrodošla da se vidi šta se može učiniti", rekla je Krišto.

Dodala je da je neke izvještaje tretiralo Tužilaštvo i da su pravosudne institucije te koje će reći da li se radilo u skladu sa zakonom ili nije i da li ima krivične odgovornosti.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavjaućeg Predstanvičkog odma BiH, rekao je da nema infromaciju i ne može dati odgovor o eventualnoj NATO vježbi, ali da može općenito reći da ne odobravan išta što šteti zdravlju građana BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da nema informacije o vojnoj vježbi  NATO-a u Krajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije