BiH

Rezanje naknada u bh. institucijama: Moguća ušteda od 15 hiljada KM po poslaniku

Rezanje naknada u bh. institucijama: Moguća ušteda od 15 hiljada KM po poslaniku
Rezanje naknada u bh. institucijama: Moguća ušteda od 15 hiljada KM po poslaniku

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Na ovaj način, kako prenosi ATV, za fotelju samo u upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje umjesto 2.000 maraka ubuduće bi se naplaćivalo maksimalno 470.

Samo na jednom ministru u tom slučaju uštedjelo bi se oko 15 hiljada maraka godišnje, izračunali su u nevladinom sektoru, a posalnici se baš sada pravdaju kako niko nije kriv što prijedlog do sada nije prošao.

“Ne govori se samo o smanjenju onih koji su zaposleni u ovim institucijama, nego svi oni koji primaju plate iz bilo kog budžeta. Neće više  moći da primaju one meglaomanske plate za rad u upravnim i nadzornim odborima”, rekla je Aleksandra Pandurević, posalnik SDS-a u PD PS BiH.

Prijedlog je konačno ujedinio skoro sve parlamentarne stranke. Ipak, poslanici se teško odriču svake marke, a dokaz tome je da će člastvo u privremenim komisjama nastaviti da naplaćuju. Doduše, samo ako budu radili mimo radnog vremena, a hoće li taktički zakazivati sjednice komisija kasno poslijepodne ili naveče, nisu odgovorili. Sjetili su se konačno da izračunaju koliko se može uštedjeti.

“Ušteda je po našoj procejni negdje oko tri miliona iz razloga što u toku radnog vremena uposleni, koji već primaju platu za svoj rad, za rad radnim tijelima neće imati naknadu, a do sada su je imali”, rekao je Salko Sokolović, posalnik SDA u PD PS.

Poslanici i ministri osim pozamašnih primanja, djelovanje u privremenim parlamentarnim komisjama naplaćuju i do 500 maraka. Kako se u BiH komisije formiraju za sve i svašta , ne treba trošiti riječi o cehu koji na kraju građani plaćaju.  Na današnjoj raspravi najglasniji su bili u HDZ-, jer smatraju da postoje i drugačija rješenja.

“Nekoliko sjednica tražim od Vijeća ministara da ponude jedno cijelovito rješenje, kada je u pitanju bijeli kruh i sve naknade o kojim govorimo”, rekao je Nikola Lovrinović, posalnik HDZ-a u PD PS BiH.

U nevladinom sektoru podsjećaju da se znalo desiti da komisija koja je dobila zadatak da posao završi za mjesec dana, svoj mandate produži i na tri mjeseca. Njeni članovi u tom slučaju umjesto petsto maraka naplate tri puta više, što sve opet ide preko leđa građana. Prijedlog o ukidanju naknada u toku radnog vremena stigao je iz SBB-a.

Poslanici su se bavili i pitanjem naknada za prevoz kojim bi se trebalo uvesti više reda u plaćanje tih troškova.

Naime,Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se stvara osnova za kocepciju drugačijeg modela obračuna naknade prevoza na posao i prevoza s posla zaposlenim u institucijama BiH.

Ova izmjena će poslužiti kao osnova za izradu novog podzakonskog akta kojim se reguliše način i postupak ostvarivanja prava na predmetnu naknadu.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, predviđa da zaposleni u institucijama BiH "nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena.

(ATV, Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije