BiH

Parlamentarci u FBiH planduju, a spremaju se protesti

Parlamentarci u FBiH planduju, a spremaju se protesti
Foto: Nedžad Uglješa | Parlamentarci u FBiH planduju , a spremaju se protesti

SARAJEVO - Iako su federalni parlamentarci prije početka godišnjih odmora najavljivali da će zasjedati i da će ove godine odustati od odmora, to se po svemu sudeći neće desiti, jer izvjesno je da neće biti zasjedanja u toku ovog mjeseca.

I dok zakonodavna vlast u FBiH planduje, između Vlade FBiH, sindikalaca  i penzionera vodi se žestoka borba. Sindikalci najavljuju proteste zbog novog zakona o radu. Iz Saveza samostalnih sindikata FBiH tvrde da po novom zakonu kolektivni ugovor više neće biti bitan, te poručuju da su spremni na proteste i štrajkove jer neće dozvoliti da radnici izgube osnovni dokument koji reguliše njihova prava.

I penzioneri su nezadovoljni, ali novim zakonom o PIO, te traže da se njihovi zahtjevi uvaže i ukombinuju u novi zakon. U protivnom, polovinom septembra najavljuju izlazak na ulicu. Oni traže povećanje penzija, što je nedavno za "Nezavisne" potvrdio Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. On je tada rekao da penzioneri neće odustati od najavljenih protesta, samo ih mogu prolongirati ukoliko Vlada prihvati novi prijedlog koji će joj naredne sedmice uputiti.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu FBiH,  kaže da se ništa ne bi promijenilo i da je Parlament zasjedao u avgustu, jer  već mjesecima nema volje da se implementiraju i donesu ključni zakoni, poput zakona o PIO, igrama na sreću, doprinosima, šumama.

"Nijedan od ovih zakona nije stupio još na snagu. Ne znam šta će se dešavati jesenas. Vidjećemo koliko će penzioneri istrajati u svojoj odluci da izađu na ulice. Lično mislim da se ništa značajnije neće promijeniti i da će ostatak ove godine i 2018. biti  uzalud potrošeni", kaže Đonlagić, koji ne vidi rješenje, jer ne postoji dogovor ključnih stranaka u FBiH.

Faruk Ćupina, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu, smatra da FBiH očekuje vrela jesen, te da  je bilo potrebno da parlament održi sjednicu u avgustu zbog teške situacije u kojoj se nalazi ovaj entitet.

"Parlament ne smije biti faktor nestabilnosti. On mora biti katalizator koji će omogućiti vladavinu prava. Penzioneri su nezadovoljni, radnici takođe, a veliki broj zakonskih rješenja koja su dosad donesena Ustavni sud je označio kao neustavna. Moramo raditi i omogućiti da odluke i zakoni koje donosimo budu u skladu s vladavinom prava, jer samo tako možemo ka EU", rekao je Ćupina.

Damir Mašić, poslanik SDP BiH, mišljenja je da u FBiH već dvije i po godine vlada vanredno stanje, te da je ono na snazi od kada su na vlast došli SDA i HDZ BiH, koji ne mogu da se dogovore ni o tome koliko je sati, a kamoli da donosu reformske zakone.

"Što se tiče rada Parlamenta, pa mi u jednom trenutku četiri mjeseca nismo zasjedali, a u prosjeku u ovoj godini zasjedali smo jednom u mjesec i po ili dva. Kada su u pitanju protesti penzionera, nisam siguran da ovo udruženje ima snage za to, a kada je u pitanju Sindikat, oni su već organizovaniji i moguće je da izađu na ulice", kazao je Mašić.

Iz SDA i HDZ BiH juče nisu odgovarali na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije