BiH

Parlamentarna skupština BiH: Sa dnevnog reda skinut Prijedlog zakona o Ustavnom sudu

Parlamentarna skupština BiH: Sa dnevnog reda skinut Prijedlog zakona o Ustavnom sudu
Parlamentarna skupština BiH: Sa dnevnog reda skinut Prijedlog zakona o Ustavnom sudu

SARAJEVO – U toku je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH a parlamentarci razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Sa dnevnog reda današnje sjednice skinut je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i izmijene i dopune krivičnog zakona BiH. U toku je žučna rasprava o Prijedlogu zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Hrvatski delegati ne žele podržati Priejdlog, smatraju da je populistički i da je potrebno dati i cjelovito rješenje.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda smatraju da ovaj Prijedlog mora proči Dom naroda, jer se u protivnom grubo krši poslovnik, zato što se Predstavnički dom o ovome izjasnio još krajem februara prošle godine.

Safet Softić, dopredsjedavajući Doma naroda tvrdi da ovaj dom ima obavezu da se izjasni o ovome prijedlogu.

Dragutin Rodić, delegat iz reda srpskog naroda smatra da svaki delegat treba da se izjasni kako misli da treba, i da se to pitanje ne vraća na Komisije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi usvojen je danas u Domu naroda BiH.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmijenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja naoružanja i vojne opreme

Damir Arnaut, predlagač Prijedloga zakona o platama i naknadama u instritucijama BiH rekao je novinarima da očekuje da do kraja marta ovaj prijedlog bude usvojen i u drugom čitanju.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i zakladama BiH.

Mario Karamatić, komerntarišući ovaj prijedlog je rekao da je ovo veoma važan zakon i da treba voditi računa, jer su udruženja i fondacije najveći giganti i obrću najviše novca.

„I što je interesannto nisu dužni davati poreske izvještaje“, istakao je Karamatić. Rekao je da će najaviti i neke amandmane i izmijene zakona.

„Na ovom zakonu mogu se ogromni novci uštediti, treba ostaviti naknade za volonterski rad“, tvrid Karamatić.

Delegati su prihvatili i Izvještaj zajendičke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za postizanje istovjetnog teksta Zakona o azilu.

U Domu narodu Parlamenta BiH danas je razmatran i Izvještaj Evropske komisije za 2015.

Sa dnevnog reda skinut je izvještaj o Akcionom planu za provedbu Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH  uz obrazloženje da se ova tačka odlaže za narednu sjednicu zbog neprisustva izvjestioca Vijeća ministara BiH, te zbog toga što se trži dopuna tačke, odnosno, da se Dom izjesti o do sada provedenim aktivnostima.

Delegati su razmatrali i Izvještaj o realizaciji vanjskotgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene  za 2013.godinu i Izvještaj o izdanim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, prozivoda dvojne namjene i posebner namjnene za 2014.godinu

Delegati su prihvatili i izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi „Transparentnost rada u institucijama BiH“. Delegati su primili k znanju i Izvještaj o reviziji učinka o temi: „Upravljanje carinskim terminalima“

Prihvaćen je i Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenja rada Komisije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

U komisiju su imenovani Ljilja Zovko, Darko Babalj i Halid Genjac

Dom naroda BiH dao je saglasnost za ratifikaciju Akta Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 25. kongresu UPU-a održanom 2012.godien u Dohi.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je dao saglasnost na ratifikaciji Sporazuma o sudjelovanju BiH u operacijama EU u upravljanju krizama kao i 

ratifikacija Sporazumu između Vijeća ministara i švicarskog federalnih vijeća koja odnosi na redovan zračni promet.

Delegati su dali saglasnost za ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH  vlade Republike Srbije u saradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije