BiH

Parodi: Zakon o borcima ugrozio bi finansijsku stabilnost FBiH

Parodi: Zakon o borcima ugrozio bi finansijsku stabilnost FBiH
Foto: Ilustracija | Parodi: Zakon o borcima ugrozio bi finansijsku stabilnost FBiH

SARAJEVO - Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisko Parodi izjavio je da bi usvajanje zakona o borcima i njihovim porodicama u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) ugrozilo finansijsku stabilnost ovog entiteta.

"Ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu sa ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada FBiH iznijela MMF-u za period od narednih tri do četiri godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom", istakao je Parodi. 

Prema njegovim riječima, razvoj situacije sa usvajanjem ovog zakona doveo je do toga da je sastanak koji je bio zakazan za jun na Izvršnom odboru MMF-a, odgođen na neodređeno vrijeme, dok ne budu bile dalje diskusije, a možda čak bude i nova misija MMF-ovog osoblja. 

"To može uzeti nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci da se obavi. Radilo se otprilike o 38 miliona evra koji su trebali biti stavljeni na vrijeme, ali je to sada odgođeno na neodređeno vrijeme", rekao je Parodi za televiziju "N1".

On je naglasio da se MMF ne protivi boračkim dodacima sve do onog trenutka u kojem su jasno određeni - da pravi ljudi dobiju prave iznose novca, da su transferi novca transparentni i da je kompletan paket mjera takav da ga vlasti mogu priuštiti. 

Prema njegovim riječima, ovaj novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od pomenutih kriterijuma. 

"Troškovi koji su nam predstavljeni od 14 miliona KM biće mnogo veći i mi govorimo o nekoliko stotina miliona KM, prema nekim procjenama. To će u potpunosti ugroziti finansijsku stabilnost u FBiH u godinama koje dolaze", istakao je Parodi. 

On je naveo da će to onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija, te dodao da je MMF posebno zabrinut što ne postoji registar veterana u FBiH, a što povećava šanse za prevare i korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije