BiH

Patrijarh srpski u rodnom selu Vasilija Ostroškog: Orden za Kusturicu

Patrijarh srpski u rodnom selu Vasilija Ostroškog: Orden za Kusturicu
Patrijarh srpski u rodnom selu Vasilija Ostroškog: Orden za Kusturicu

TREBINJE - Mrkonjići, rodno selo Svetoga Vasilije Ostroškog Čudotvorca, danas je bilo centar ovog dijela regiona, gdje se od ranih jutarnjih časova slijevala rijeka od desetak hiljada vjernika i hodočasnika Hercegovine, ali i susjedne Crne Gore, Bosne i Srbije, kako bi prisustvovali prvoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Na službi, ispred crkve koja je sagrađena na temeljima svečeve rodne kuće, u hladu stoljetne košćele na čijim je granama, po predanju, prije četiri vijeka Ana Jovanović njihala kolijevku svoga maloga Stojana koji će se kasnije posvetiti, i patrijarh Irinej je podsjetio na čudo ovoga drveta, čudo ovoga mjesta i čudo ovoga naroda koji vijekovima osta nepokolebljiv u vjeri pravoslavnoj i na zemlji svetosavskoj.

“Šta da vam kažem danas ovako okupljenim na ovom svetom mestu, na kome je Sveti Vasilije ušao u ovaj svet i u ovom svetom danu kada je izašao iz ovoga sveta, osim da sam ponosan što sam u našoj svetoj hercegovačkoj zemlji kojom je nekada hodao Rastko Nemanjić, kasnije Sveti Sava, a potom mnogi veliki ljudi našega roda, veliki pred Bogom i veliki u srpskoj istoriji i kulturi”, istakao je patrijarh Irinej.

Pozivajuću se na Mojsijeve riječi o svetoj zemlji, osvećenoj svetim čovjekom i njegovim svetim molitvama i suzama, patrijarh Irinej, je istakao da Srbe vode i čuvaju upravo te suze i te molitve koje nas vode kroz Scile i Haribde, a da ipak ostajemo narod Božiji.

“Ovaj nas je svetac posvetio i danas nas posvećuje svetim moštima svojim koje počivaju u ovoj krševitoj, ali blagoslovenoj zemlji, u svetom Ostrogu i koji čine ono što Bog čini narodu koga voli i ljubi, a narod to zna i oseća”, nastavio je dalje patrijarh Irinej.

Ističući da je Sveti Vasilije toliko poznat i poštovan svetac kod Srba, da se uz njegovo ime uvijek doda “slava mu i milost” patrijarh Irinej je podsjetio i na njegova čudotvorna djela, koja su bila velika i za vrijeme svečevog ovozemaljskog života, ali i u vremenu današnjem, preko njegovih svetih moštiju.

Zahvalivši Gospodu na mnogim darovima i božanskim zaduženjima, patrijarh Irinej je izrazio zahvalnost Bogu i na ovom svecu, i na mnogim znamenitim Srbima, prosvetiteljima i zadužbinarima, darovateljima koji imaju i vjeru, ljubav i nadu.

Budući da je jedan od njih, koji, kako reče vladika Grigorije, ima i vjeru i ljubav i nadu, čuveni srpski režiser Emir – Nemanja Kusturica, njemu je patrijarh Irinej, u ime Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a na prijedlog episkopa Zahumsko hercegovačkog i primorskog, uručio Orden Svetoga Save prvog stepena.

Kusturica je, prema obrazloženju koje je pročitao vladika Grigorije, ovaj orden dobio “za osvedočenu delatnu ljubav, naročito pokazanu njegovim zadužbinarstvom i velikim doprinosom u očuvanju kulturnih vrednosti srpskog naroda, kao i hrabrim svedočienjem istine o njegovom stradanju, posebno na Kosovu i Metohiji”.

Emir – Nemanja Kusturica je, poljubiši orden istakao je ovo najuzbudljiviji dan u njegovom životu.

“Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uznesenjem i osjećanjem stvarne radosti, jer, samo kada kažete Sveti Sava, to u misli odmah donese jednu ideju plemenitosti, mučeništva, žrtvovanja i svega onoga što život čini nezamislivim”, kazao je Kusturica.

On je istakao da je tim radosniji što je orden primio upravo na mjestu rođenja sveca i čudotvorca kakav je bio Sveti Vasilije.

“Ne može se ovo priznanje ni porediti sa svim mojim ranijim priznanjima, jer ovaj orden znači potvrdu da sam svoj život provodio radeći na zaštiti našeg identiteta i očuvanju tradicije i kulture”, rekao je Kusaturica.

On je novinarima kazao da je na pomolu ranije najavljivani projekat svojevrsanog filmskog grada u manastiru duži kod Trebinja, a da kratki film “Naš život” koji je snimao u Trebinju i koji govori o jednom monahu, sada proširuje..

I Dodik u Mrkonjićima

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Mrkonjićima je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Mislim da je predivno biti ovdje, naročito danas, u danu kada njegova svetost patrijarh Irinej ovdje služi svetu arhijerejsku liturgiju i boravi u svetoj zemlji Hercegovini, u Republici Srpskoj”, istakao je predsjednik Dodik.

On je u svoje i ime svih prisutnih zahvalio patrijarhu Irineju na dolasku, na riječima koje je uputio i ljubavlju koju je iskazao vjernicima Hercegovine, istakavši da je orden koji je dodijeljen Nemanji – Emiru Kustirici došao u prave ruke.

“Snagu tome daje i ovo mjesto na kome je rođen Sveti Vasilije Ostorški, a boravak patrijarha govori o tome da je ovo zaista poseban dan, a na poseban dan odlikovanje se i uručuje posebnim ljudima”, rekao je predsjednik Dodik…

Molitva za sve Hercegovce, pravoslavce i sve ljude dobre volje

Sveti Vasilije je sa Hristom u sebi i Hristom u nama samima proputio put cijeloj brdovitoj, stenovitoj, ali i plodovitoj Hercegovini, poručio je danas u Mrkonjićima u svojoj besjedi umirovljeni vladika Atanasije.

Moleći se za sve Hercegovce, pravoslavce i sve ljude dobre volje koji vjeruju u carstvo nebesko i ljubav božiju, vladika Atanasije je istakao da Hercegovina kao brdska, planinska i ravničarska zemlja, ali i jedna od najstarijih srpskih zemalja, i danas rađa podvižnike i vjernike koji hode svetosavskim i svetonemanjićkim putem.

On je naglasio da je Hercegovina i zemlja stradalnička, ali opstojana, vladika Atanasije je poručio da se na svetosavski put naročito moraju izvoditi djeca, koja će, vođena ljubavlju božijom, izrasti u čestite ljude i domaćine kakve je Hercegovina oduvijek davala…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije