BiH

Pedi Ešdaun Kako sam vladao u BiH (7)

Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH, u svojoj knjizi "Mačevi i plugovi", koja je je nedavno objavljena opširno, ali i precizno donosi svoje viđenje stanja u BiH tokom 2002. i 2003. godine, govori o pogreškama i propustima te podjelama međunarodne zajednice u vezi s određenim pitanjima u BiH. U dijelovima privatnog dnevnika iznosi detalje koji su ga posebno pogodili ili iznenadili tokom boravka u BiH.

Afera `Orao`

Pedi Ešdaun u svojoj knjizi detaljno piše o događaju koji se desio neposredno poslije oktobarskih izbora 2002. godine. To je bio pretres Fabrike za proizvodnju oružja `Orao` u RS.

`Dva dana poslije izbora, 7. oktobra novi američki general zadužen za snage SFOR-a rekao mi je, u povjerenju, da će njegovi vojnici obaviti pretres Vazduhoplovnog zavoda `Orao` u Bijeljini za koju se sumnja da isporučuje oružje i rezervne dijelove Iraku, direktno kršeći embargo UN (samim tim i Dejtonski mirovni sporazum)`. Ovako Ešdaun počinje aferu `Orao`.

`Pretres je obavljen sljedeći dan, ali za konačne analize je bilo potrebno više vremena. Kada su stigle u potpunosti su potvrdile naše sumnje – 'Orao', državna kompanija koju je kontrolisala Vlada RS, isporučivala je rezervne dijelove za avione i pružala tehničku pomoć iračkim vazduhoplovnim vojnim snagama što je bilo pod direktnom zabranom UN u to vrijeme. U najgorem slučaju, ovo kršenje međunarodnog zakona od strane RS moglo bi otvoriti mogućnost uvođenja UN sankcija prema Bosni i Hercegovini`, navodi visoki predstavnik u knjizi.

Britanski političar je, kako piše, shvatio ozbiljnost situacije i prepoznao neočekivanu priliku.

`Znali smo odmah da će nam ovo dati mogućnost koju sam tražio da pokušamo progurati reforme odbrane kako bismo završili sa dvije suprotstavljene entitetske vojske i stvorili jedinstvenu bosansku armiju pod državnom kontrolom`, dodaje on.

Kako bi obezbijedio podršku međunarodnih institucija, ali i objasnio kako je došlo do kršenja embarga UN, Ešdaun je otputovao u sjedište evropske diplomatije i institucija NATO.

`29. oktobra odletio sam u Brisel da se sretnem sa Džordžom Robertsonom, tadašnjim generalnim sekretarom NATO snaga, kako bih ga izvijestio o aferi 'Orao'. Želio sam mu reći kako namjeravam da iskoristim ovaj skandal da iniciram kompletnu reformu strukture odbrane u Bosni i saznam da li će NATO preuzeti vođstvo u ovome. Upozorio sam ga u to vrijeme da bi istraga koju sam organizovao, kada bude u potpunosti završena, mogla pokazati umiješanost viših političkih tijela u skandal, te da bi se kao posljedica toga od mene zahtijevalo donošenje nekih neprijatnih odluka koje bi mogle biti politički osjetljive`, procijenio je Ešdaun.

Visoki predstavnik rekao je tada Robertsonu da će se on pobrinuti oko svega u zemlji, ako NATO bude vodio proces reformi odbrane koji će uslijediti. Generalni sekretar se složio i dao izjavu povodom ozbiljnosti afere `Orao`.

`Sedmicu dana kasnije, sastanak sa srpskim predstavnicima u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, jasno je pokazao da oni sada moraju da provedu cijelu istragu o aferi 'Orao', obezbijede izvještaj u roku od mjesec dana i pronađu ko je bio odgovoran za kršenje UN embarga`, navodi Ešdaun, ujedno najavljujući naredne korake koji su poduzeti da se afera `Orao' efikasno riješi.

`Sljedeći korak bio je rad na tromjesečnom izvještaju koji će prepoznati i predložiti mjere koje treba preduzeti kako bi se obezbijedilo da se ovakav skandal ne ponovi. NATO, koji je bio nadležan za prodaju oružja u sklopu Dejtonskog sporazuma, nadgledaće proces`, piše Ešdaun nakon sastanka sa srpskim političarima.

`Tokom novembra postalo je gotovo sasvim jasno da je politička odgovornost za `Orao` skandal koji je sve više upućivao na srpskog člana tročlanog Predsjedništva, Mirka Šarovića koji je bio direktno izabran na ovu poziciju samo mjesec dana ranije sa 70 odsto glasova.`

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije