BiH

Pelješac (ne)ugrožava most kod Gradiške

Pelješac (ne)ugrožava most kod Gradiške
Foto: Arhiva N.N | Pelješac (ne)ugrožava most kod Gradiške

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukoliko se problemi između BiH i Hrvatske u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta nastave, u pitanje bi mogla doći izgradnja i mosta na Savi kod Gradiške, rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i veza BiH.

Podsjećanja radi, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, tvrdi da je zvanični stav zemlje da se most na Pelješcu ne može graditi bez rješenja problema razgraničenja dvije zemlje na moru, dok Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, tvrdi da probleme pravi samo dio predstavnika BiH i da nema prepreka gradnji mosta.

Pejić je, pak, naglasio da zasad nema nijedne naznake sa hrvatske strane da se odustalo od dogovora koji su ostvareni, te ističe da je naredni sastanak Radne grupe zakazan za septembar i da termin i dalje stoji.

"Ta dva projekta nisu međusobno povezana u smislu uvjetovanosti jedan  drugima. Međutim, evidentno je da ova situacija bez ikakve sumnje može dovesti u pitanje napore ministra (Ismir) Juska i moje osobne oko intenziviranja aktivnosti izgradnje mosta na Savi kod Gradiške i obnove unske pruge", rekao je Pejić.

Optimizam, kako kaže Pejić, postoji između ostalog i zbog odlučnosti Evropske komisije da projekat bude realizovan, i to, kako navodi, ide naruku tome da će na proljeće naredne godine Hrvatska dodijeliti građevinsku dozvolu, a odmah nakon toga će biti i raspisan tender za početak gradnje.

"Ministar i ja smo 22. rujna 2016. na sastanku u Zagrebu uspjeli izmoliti Europsku komisiju da nam 6,8 miliona eura granta ostavi i da ih ne povuče, tako da je i to osigurano. Stvarno bi bilo veliko razočarenje ako bi bilo što taj projekat dovelo u pitanje", naglasio je on.

Dodao je i da je taj most od velikog značaja za RS i BiH, te da se nalazi visoko na listi prioriteta Ministarstva.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS izražavaju nadu da dešavanja u vezi sa mostom na Pelješcu neće uticati na realizaciju projekta mosta kod Gradiške.

"RS nema saznanja da bi naš projekat mogao biti ugrožen, naročito od kada se uključila Evropska komisija. Takođe, podsjećamo da je sastanak Radne grupe zakazan za septembar i na njemu će se razmatrati tenderska dokumentacija za izvođača. To je jedan od zaključaka sa sastanka održanog u junu u Gradišci", naveli su oni.

Podsjećamo, u junu su na temu mosta kod Gradiške razgovarali Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Tomislav Mihotić, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, kom prilikom je on rekao da je taj projekat Hrvatska stavila na čelo svojih prioriteta.

"Najvjerovatnije će to biti sredstvima od europskih fondova i to 85 odsto, a ostatak će biti iz kredita Europske investicijske banke, koji je otvoren Vladi Hrvatske", rekao je Mihotić, uz napomenu da se radi o četvorogodišnjem projektu.

Juče smo pitanja uputili i hrvatskoj strani, ali još nam odgovori nisu stigli.

Podsjećanja radi, izgradnja mosta bi trebalo da košta oko 23 miliona evra, a pristupne saobraćajnice s hrvatske strane dodatnih 40 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije