BiH

Predstavnički dom usvojio Deklaraciju: BiH i zvanično protiv pelješkog mosta

Predstavnički dom usvojio Deklaraciju: BiH i zvanično protiv pelješkog mosta
Foto: Ilustracija | Pelješki most opet posvađao poslanike

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je deklaraciju kojom se Hrvatska i Evropska unija pozivaju da bez odlaganja obustave sve aktivnosti na izgradnji pelješkog mosta, tako da se BiH sada i zvanično usprotivila njegovoj izgradnji.

Od prisutnih 39 poslanika, za deklaraciju o pelješkom mostu danas je glasalo njih 27, 11 ih je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio suzdržan, a njom se, između ostalog, Hrvatska poziva na hitne bilateralne razgovore sa BiH kako bi se postiglo rješenje po pitanju razgraničenja. Pored SDA, potpisnici deklaracije su i zastupnici iz reda SDP-a, SBB-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, A-SDA i BPS-a.

Rasprava o deklaraciji bila je žestoka, a kao što se i očekivalo, njenom usvajanju najviše se usprotivio HDZ, iz kojeg su istakli da imaju utisak da sve ono što dolazi iz Hrvatske određeni krugovi smatraju štetnim po BiH, te da o izgradnji mosta treba da raspravlja struka, a ne politika.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, kao i većina poslanika, rekla je da je osnovni problem nedostatak komunikacije, a na njen zahtjev u deklaraciju je uvršten i poziv Hrvatskoj da se riješi problem granice i da se ubrza izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

"Pozivamo Hrvatsku da se u Jadransko-jonsku magistralu uvrsti i trasa preko Popovog polja, da bi se privredno oživio taj dio Hercegovine i zadržalo stanovništvo. I četvrta stvar koju pozivamo da se riješi je Unska pruga", rekla je Pandurevićeva, pojašnjavajući amandmane SDS-a na predloženu deklaraciju.

Pojedini poslanici, kao što je Momčilo Novaković iz NDP-a, predložili su da se ne usvaja nikakva deklaracija niti donose bilo kakvi zaključci, već da se sve pokuša riješiti kroz Kolegijum Doma i da se napravi dokument koji bi se usaglasio s resornim ministarstvima i Predsjedništvom BiH.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH, kazao je da ima dojam da se u zadnje vrijeme sve što dođe iz Hrvatske, a vezano je za BiH, tumači štetnim po interese BiH i da to jedan dio poslanika prenosi u javnost, te da je sve teže i teže raditi pod ovakvim okolnostima, posebno poslanicima koji dolaze iz reda hrvatskog naroda. Tvrdi da gradnja pelješkog mosta treba da bude predmet rasprave struke, a ne politike.

Fehim Škaljić iz SBB-a ističe da kad se pojave problemi, treba započeti razgovor i vratiti se osnovnim principima da se zajednički dođe do rješenja.

"Granica mora biti mjesto susreta, a ne mjesto razlaza. Problem se pojavio zbog toga što posao nije završen. Zbog toga tražimo da se donese zaključak da se traži od parlamenta Hrvatske da ratificira Sporazum o granicama iz 1999. godine i da to učini i parlament BiH", rekao je Škaljić.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, istakla je da je Hrvatska prihvatila zahtjeve BiH o širini plovnog puta i visini mosta. Istakla je da se izneseni stavovi zvaničnika SDA tumače kao zvanični stavovi institucija, što nije tačno i na šta su ona i njen kolega Bariša Čolak u pismu upozorili zvaničnike EU.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, mišljenja je da Hrvatska i BiH ovo pitanje treba da riješe uz posredovanje EU.

"BiH ima pravo na neometan pristup otvorenom moru, a Hrvatska ima pravo da poveže svoj teritorij i to ne smije ugroziti pristup otvorenom moru za BiH. Hrvatska je jednostrano i bez službenih konsultacija sa BiH počela ovaj projekat", kazao je Džaferović.

Podsjećamo da su zvaničnici BiH iz reda SDA i HDZ-a upućivali pisma na adresu Zagreba i Brisela. Prvo su ministri iz Savjeta ministara BiH, predsjedavajući i njegov zamjenik poslali u Hrvatsku četiri pisma potpuno različite sadržine, a u zavisnosti od toga ko ga šalje, izgradnja pelješkog mosta je osporavana ili odobravana. Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova BiH, i njegov stranački kolega Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, pismima su tvrdili da postoje prepreke za izgradnju pelješkog mosta, dok su sa druge strane Josip Grubeša (HDZ), ministar pravde BiH, i njegov partijski drug Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjednika Savjeta ministara, pismima na istu adresu tvrdili da nema nikakvih prepreka za realizaciju tog oko 430 miliona evra vrijednog projekta. Osim njih, pisma, ali ne Zagrebu, već Briselu, uputili su perjanice SDA Šefik Džaferović i Safet Softić, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i Doma naroda BiH, u kojem su istakli da su protiv gradnje mosta.

Ahmetovićev zahtjev

Poslanici su usvojili zahtjev poslanika Sadika Ahmetovića da se u dnevni red uvrsti informacija predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o aktuelnom stanju i odnosu Savjeta ministara prema Parlamentarnoj skupštini BiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini.

Ahmetović je izrazio nezadovoljstvo što Zvizdić parlamentu nije dostavio tu informaciju, te ujedno kritiku uputio i Kolegijumu Doma što se nije potrudio da pribavi informaciju.

"Trebalo je zbog građana ove zemlje da se potrudite da dobijemo informaciju", istakao je Ahmetović, ocijenivši da je ovo izraz neodgovornosti prema institucijama i građanima BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije