BiH

Pendeš: Glavni strateški cilj - kandidatski status za članstvo u EU

Pendeš: Glavni strateški cilj - kandidatski status za članstvo u EU
Foto: Srna | Pendeš: Glavni strateški cilj - kandidatski status za članstvo u EU

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Marina Pendeš rekla je danas u Budvi da za BiH glavni strateški cilj ostaje ispunjavanje uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je Pendeševa na sastanku ministara odbrane zemalja članica Američko-jadranske povelje /A5/ istakla da BiH proces evropskih i evroatlantskih integracija, pridruživanje NATO-u i EU vidi kao jedan ili dva međusobno povezana i komplementarna procesa.

Pendeševa je naglasila da "već svjedočimo zakonodavnim, strukturalnim i organizacijskim prilagođavanjima i promjenama koje bezbjednosni sistemi u zemljama regiona, i šire, sprovode, kako bi odgovorili novim izazovima, a da upravo sastanci i razgovori ovog tipa trebaju biti platforma za koordinisanje i sinhronizovanje tih procesa, razmjenu iskustava i stečenih znanja".

Ona je izrazila uvjerenje da će ovakvi susreti doprinijeti da problemi budu jasnije identifikovani, razmijenjena iskustva i razmotrene mogućnosti čvršće saradnje, posebno po pitanju suočavanja sa ključnim bezbjednosnim izazovima.

Zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Kuper zahvalila je Pendeševoj za napore u ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a i dodala da će SAD bez obzira na vrijeme kada će biti stečeni uslovi za to nastaviti da pružaju punu podršku integracijama BiH.

Pendeševa je imala niz bilateralnih sastanaka, među kojima i sa ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem i delegacijom SAD, koju je predvodila Kuper, tokom kojih je potvrđena podrška BiH za aktiviranje MAP-a i daljem napretku BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Ministarski sastanak sadržavao je sesije na kojima je bilo riječi o temama "Bezbjednosni izazovi jugoistočne Evrope, njihovi korijeni i uticaj; Regionalna saradnja pod okriljem A5, zajednički napori" i "NATO politika otvorenih vrata/evroatlantske perspektive jugoistočne Evrope kroz mehanizme A5".

Na otvaranju sastanka govorili su i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković, a osim delegacije BiH, sastanku su prisustvovali i drugi ministri i visoki predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje - Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, samoproglašenog Kosova, Albanije.

Na kraju sastanka potpisana je zajednička izjava ministara odbrane zemalja članica A5.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa pokrenuta 2003. godine od Hrvatske, Albanije, Makedonije i SAD, a od 2008. su BiH i Crna Gora aktivni učesnici.

Glavni cilj ove inicijative je pružanje podrške evroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije