BiH

Pendeš: Snažna opredjeljenost BiH za NATO i EU

Pendeš: Snažna opredjeljenost BiH za NATO i EU
Foto: Arhiva | Pendeš: Snažna opredjeljenost BiH za NATO i EU

DUBROVNIK - Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Marina Pendeš rekla je da će Ministarstvo odbrane s drugim nadležnim institucijama u narednom periodu učiniti dodatni napor kako bi za BiH uskoro bio aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u /MAP/ i kako bi što skorije, odnosno početkom 2018. godine BiH dobila i status kandidata za članstvo u EU.

Pendeševa je danas učestvovala kao uvodničar i panelista u radu regionalne konferencije "Evropska odbrambena unija, između potrebe i mogućnosti", koja se održava u Dubrovniku u organizaciji poslanika u Evropskom parlamentu Tonina Picule.

Tokom panela "Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi", na kojem su učestvovali i Picula i ministri odbrane Hrvatske Damir Krstičević i Crne Gore Predrag Bošković, Pendeševa se posebno osvrnula na bezbjednosne izazove s kojima se suočava BiH, koji, kako je navela, nisu bitno različiti od drugih izazova s kojima se suočavaju i ostale države regiona.

Pendeševa je govorila i o reformi odbrambenog sektora u BiH, ali i dosadašnjoj veoma dobroj odbrambenoj saradnji BiH sa zemljama regiona, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopštenju se navodi da je ona istakla "snažnu opredijeljenost BiH za integraciju u EU i NATO".

Na panel diskusiji rečeno je da se ovakvim raspravama "podiže svijest o integrisanju Jugoistočne Evrope u EU i NATO, te afirmiše mir, stabilnost i međusobnu saradnju zemalja regiona, ali i saradnju tih zemalja s institucijama EU i NATO".

 

Međunarodna konferencija "Evropska odbrambena unija - između potrebe i mogućnosti" okupila je juče i danas u Dubrovniku veliki broj regionalnih stručnjaka za bezbjednost, predstavnike Evropskog parlamenta, NATO-a, ministre odbrane Hrvatske, BiH i Crne Gore, a cilj je bio da se ponude rješenja za stvaranje snažnije integrisanje unije na području bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije