BiH

Pet stranaka potpisalo deklaraciju o evropskim vrijednostima

Pet stranaka potpisalo deklaraciju o evropskim vrijednostima
Pet stranaka potpisalo deklaraciju o evropskim vrijednostima

SARAJEVO - Predstavnici pet političkih stranaka u Bosni i Hercegovini - Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZBiH) Dragan Čović, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) Martin Raguž i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, i predsjedavajući Evropske narodne stranke Joseph Daul potpisali su danas zajedničku deklaraciju o "Evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadju ili podržavaju EPP Grupaciju".

Deklaracija je potpisana u okviru konferencije pod nazivom "Evropske vrijednosti i identitet: Kompas za političku saradnju u Bosni i HercegovinI" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer", koja je održana danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Konferenciji su, pored predstavnika političkih stranaka, prisustvovali i članovi Evropskog parlamenta i Evropske narodne stranke.

U izlaganjima, kao i u izjavama nakon potpisivanja deklaracije, predstavnici bosanskohercegovačkih stranaka izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku potpisati ovu deklaraciju, te naglasili važnost zajedničkog rada političara u Bosni i Hercegovini, kako bi država nastavila da se kreće ka Evropskoj uniji.

Poseban naglasak stavljen je na unutrašnji politički dogovor, kao jednu od najvažnijih stvari za deblokadu BiH, u naredne četiri godine nakon izbora u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije