BiH

Petković: Neki se plaše utvrđivanja istine o Srebrenici

Petković: Neki se plaše utvrđivanja istine o Srebrenici
Foto: Srna | Petković: Neki se plaše utvrđivanja istine o Srebrenici

BANJALUKA - Advokat Milan Petković ocijenio je da je pravno neosnovano i nelogično pokretanje mehanizma za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda za kojim će, najvjerovatnije, posegnuti Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske.

"U izvještaju komisije koja će se baviti dešavanjima u Srebrenici i na srebreničkom području i novom 'prebrojavanju' žrtava moguće je da bude utvrđen i veći i manji broj žrtava. Ne vidim razlog zbog kojeg se neko plaši istine i da će međunarodna komisija koja će raditi nepristrasno i bez bilo čijeg pritiska utvrditi broj koji neće odgovarati istini. To može biti samo poruka da neko ne želi da bude utvrđena istina", istakao je Petković za Srnu.

On je naglasio da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koji su doneseni na posebnoj sjednici, na kojoj je razmatrana informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, usmjereni ka boljoj budućnosti Srpske i relaksaciji odnosa među narodima u BiH.

"Dosadašnja praksa je bila da svi utvrđujemo samo žrtve na jednoj strani, a da ne bude sagledana kompletna slika i žrtve svih naroda. Formiranje nove međunarodne komisije u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, koja će se baviti utvrđivanjem potpune istine o tome šta se tačno dešavalo na području Srebrenice i srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, omogućiće da budu utvrđene sve žrtve tako da ćemo dobiti cjelovitu sliku", istakao je Petković, koji je bio član Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Ovim zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio je Petković, niko ne želi da umanji žrtve bilo kojeg naroda, niti želi da kaže da se neki zločin nije dogodio, već je cilj da bude utvrđena pravna i relevantna istina.

"Veoma je važno da će sve ono što je utvrđeno kao tačno ili sporno u izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine biti uključeno u novi izvještaj koji će biti donesen", rekao je Petković.

Komentarišući stav Stejt departmenta da je Narodna skupština Republike Srpske napravila pogrešan korak, Petković je podsjetio da ova američka institucija, kao i druge međunarodne institucije i organizacije često plasiraju informacije koje potiču od raznih lobista, prije svega, bošnjačkih.

"Kada Stejt department dobije kompletnu sliku i uvjeri se u sve što je donijela Narodna skupština uvjeriće se da težimo istini i samo istini i ničemu drugom", zaključio je Petković.

Narodna skupština Republike Srpske je nizom zaključaka odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavili su da će na zaključke uložiti veto, a potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija rekao je da će u ponedjeljak, 20. avgusta, zauzeti stav da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

Američki Stejt depertment saopštio je da je Narodna skupština Republike Srpske napravila pogrešan korak i da su "međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid" i da su "pokušaji da bude odbačen ili izmijenjen izvještaj o Srebrenici dio širih napora za revidiranje činjenica o prošlom ratu, negiranje istorije i politizaciju tragedije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije