BiH

Petrić: Izmjene Izbornog zakona moraju biti primjenjive

Petrić: Izmjene Izbornog zakona moraju biti primjenjive
Foto: N.N. | Petrić: Izmjene Izbornog zakona moraju biti primjenjive

BANJALUKA - Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić smatra da svaka izmjena izmjena Izbornog zakona BiH mora biti primjenjiva, njena sprovodivost stručno testirana i usklađena sa normama važećih propisa.

"Ni u CIK-u ni u radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona BiH nismo dobili prijedloge za izmjene, niti nas je iko konsultovao o njima. O njima smo čitali iz medija, a radna grupa je na čekanju dok se ne vidi sudbina te mase prijedloga", rekao je Pertić, koji je i predsjedavajući radne grupe.

On je za "Glas Srpske" podsjetio da su ranije bile izmjene Izbornog zakona BiH koje nisu bile sprovodive, poput kvota za manje zastupljeni pol.

Na pitanje da li se zbog političkih nadmudrivanja može dogoditi da BiH ne usvoji izmjene Izbornog zakona i da se od zemlje napravi slučaj kao u Mostaru, Petrić je rekao da je Mostar presedan i da je ubijeđen da se takva situacija neće i ne može desiti na nivou BiH.

"Izbori će biti raspisani na osnovu postojećeg zakona, sprovedeni, ovjereni i implementirani, a onda postoji drugi krug u dijelu posrednih izbora za domove naroda, gdje se mogu očekivati određeni nesporazumi. Međutim, uvjeren sam da u zakonu postoji formulacija koja omogućava da se u krajnjem slučaju i taj problem riješi", dodao je Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije