BiH

Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"

Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"
Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"
Agencije, RSE

BERLIN - Austrijski diplomata i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič ukazuje na to da bi političari u Briselu morali da shvate da aktuelna vladajuća garnitura u BiH ne želi da se pridruži EU zbog straha od ˝efekta Sanader˝.

Istakavši da je riječ o manje-više istim političarima koji su tu bili i za vrijeme rata, Petrič, koji je bio i visoki međunaredni predstavnik u BiH, kaže da oni znaju da su mnogi od njih korumpirani i svjesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU.

˝To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU˝, tvrdi Petrič u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Petrič, koji je nekada bio ambasador Austrije u Beogradu, kaže da je EU izgubila kontakt sa BiH u posljednjih 10 godina.

Bio je, kaže, veoma iznenađen, a zatečeni su i domaći političari, ali i Evropska unija zbog činjenice da su građani BiH bili spremni da tako dugo tolerišu korupciju, nefunkconalnu državu, očajnu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo.

˝Mnogo toga jasno ukazuje da ovi protesti nadilaze etničke granice. Građani napokon uviđaju da političari manipulišu etnicitetom zarad sopstvenog korupcionaškog biznisa. Dakle, da ne rade u interesu naroda već za sopstveni džep. To sazrevanje građana najbolje ilustruje slogan: 'gladni smo na tri jezika ˝, kaže Petrič.

Za Dejtonski sporazum, Petrič kaže, da je dokument kojim je okončan rat, ali koji nije dobra osnova za gradnju moderne demokratske države.

˝Zbog toga sada EU i SAD, u saradnji sa pozitivnim domaćim snagama, imaju obavezu da se angažuju u stvaranju funkcionalnog političkog i ekonomskog sistema koji postoji svuda u Evropi˝, ističe Petrič dodavši da se on već godinama zalaže da Kancelarija međunarodnog redstavnika napusti BiH ili da "Bonska ovlašćena" koristi u u kranjujoj nuždi, u slučaju totalnog kolapsa zemlje.

Međutim, dodaje, takva opasnost, više nije prijetnja u BiH.

        

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije