BiH

Pitanje državnih praznika i dalje neriješeno

Pitanje državnih praznika i dalje neriješeno
Pitanje državnih praznika i dalje neriješeno

SARAJEVO, BANJALUKA - FBiH će utorak obilježiti dan kada su 1943. godine u Mrkonjić Gradu udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, dok za zvaničnike srpskog naroda ovaj praznik nema važnost ni značenje.

Nekoliko dana ranije, 21. novembra, na godišnjicu obilježavanja sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, takođe su zabilježene podjele u vezi s praznicima.

Naime, dok je u RS i ovoga puta 21. novembra obilježen kao republički praznik, u FBiH je to bio tek uobičajeni radni dan.

I tako već godinama. Svakog novembra u isto vrijeme gledamo identične scene, jer je pitanje državnih praznika u međuvremenu postalo jedna od najsloženijih političkih tema koju nisu uspjele riješiti sve dosadašnje strukture vlasti u BiH.

Kako sada stvari stoje, i sa novom strukturom vlasti neće se puno odmaći, što se vidi i iz primjera novog saziva Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, danas su domaćini prijema povodom Dana državnosti BiH, kojem, opet, neće prisustvovati Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda Srba.

"Neću biti na tom skupu jer mislim da skupovi te vrste nisu dobri za BiH. Slažem se da bi bilo dobro donijeti zakon o praznicima na nivou BiH, čemu sam spreman dati svoj doprinos. Ali to zavisi mnogo više od nekih drugih nego od mene", rekao je juče Mladen Ivanić, prvi predsjedavajući kolektivnog šefa države u novom sazivu.

Zakonodavna vlast u BiH, kao i u mnogim drugim pitanjima, jedina je nadležna za moguće izglasavanje zakona koji bi jednako vrijedio na cijeloj teritoriji BiH. Uskoro ćemo dobiti i novi saziv Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj će kao novi-stari poslanik sjediti i Šemsudin Mehmedović (SDA). On smatra da je pitanje državnih praznika neizostavno vezano za pitanje promjene Ustava BiH.

"Može se pokrenuti inicijativa u parlamentu BiH, kao i mnogo puta do sada, ali sigurno je da bi doživjela sudbinu kao i sve dosadašnje. Ne postoji politička volja da se riješi ovo pitanje, kao što ne postoji ni za pitanje rješavanja Ustava BiH", ističe Mehmedović, koji ne očekuje "ništa spektakularno" ni od nove parlamentarne većine.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, kao novi državni poslanik podsjeća na neophodnost rješavanja pitanja i vjerskih praznika.

"Bilo je ideja da se to riješi jednim zakonom, ali i odvojeno. Što se mene tiče - meni je svejedno, prihvatljivo mi je i jedno i drugo rješenje, ali samo da to što prije riješimo", navodi Lovrinović.

On smatra da je ključ u postizanju konsenzusa između bošnjačkih i srpskih predstavnika.

"U ovom trenutku slažem se sa stavovima da do donošenja jednog zakona u primjeni treba da budu svi zakoni koji su bili u opticaju do potpisivanja Dejtona", ističe Lovrinović.

Mišljenje Nikole Špirića, novog poslanika (SNSD) u državnom parlamentu, jeste "da ljudi treba da se saberu i oduzmu" kako bi se pokušalo doći do konsenzusa o državnim praznicima.

"Kad sam bio predsjedavajući Doma naroda, čini mi se 2001. godine, ovaj zakon je prošao, ali je oboren u Predstavničkom domu. Ako je sazrelo vrijeme, onda treba sjesti, razgovarati i pokušati doći do rješenja", kazao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije