BiH

Pitanje referenduma podijelilo BiH

Pitanje referenduma podijelilo BiH
Pitanje referenduma podijelilo BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Bura izazvana najavom Milorada Dodika, predsjednika RS, o mogućnosti iniciranja referenduma u septembru o odlukama visokih predstavnika koje smatra protivdejtonskim, nije se stišala ni danas.

U Istočnom Sarajevu reagovala je SDS, a oglasio se i visoki predstavnik svojim saopštenjem. U namjeri da ispitamo puls pravnika o ovoj temi, kontaktirali smo i Mileta Dmičića, pravnog stručnjaka iz Banjaluke, i Zdravka Grebu, pravnog stručnjaka iz Sarajeva.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je da u vezi s referendumom postoji previše otvorenih pitanja i nerazjašnjenih stvari.

"Tražimo od Dodika da objasni šta će se desiti u ponedjeljak poslije referenduma, na koji način on misli da tu volju građana pretvori u realnost", upitao je Bosić, te dodao da je SNSD glasao za zakone kojima su oformljeni Sud i Tužilaštvo BiH.

"Pitanje Dodiku je na koji način zakonskim putem misli da poništi te odluke i da li ima podrušku za ove poteze, šta će reći Srbija i Rusija, koje su garant Dejtonskog sporazuma", rekao je Bosić, koji je napomenuo da bi u slučaju da ne bude podrške za referendum to moglo da bude kritično za budućnost RS i signal da "RS odustaje od Dejtonskog sporazuma".

Mario Brkić, portparol OHR-a, rekao je da svaki referendum koji ugrožava ili osporava aspekte Opšteg okvirnog sporazuma za mir predstavlja fundamentalno kršenje samog sporazuma, podsjetivši da su ovlaštenja visokog predstavnika, uključujući i korištenje izvršnih ovlasti, pitanja koja su uređena Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a u Poglavlju VII, te da, kao takve, ne spadaju u nadležnosti RS.

Dmičić, pak, smatra da je sa pravne strane i sam zahtjev za održavanje posebne sjednice posvećene sazivanju referenduma zasnovan na Ustavu i zakonu, i politički opravdan s obzirom na to da, kako je rekao, postoji čitav niz primjera lošeg rada pravosuđa na nivou BiH, od kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima do neprocesuiranja dokumentovanih zločina nad Srbima. Naglasio je i da zahtjev treba posmatrati i na osnovu ranije raspisanog referenduma koji je suspendovan nakon započinjanja strukturalnog dijaloga, za koji smatra da je zloupotrijebljen za osnaživanje ustavno i zakonski nepostojeće treće grane sudske vlasti u BiH.

"Sam referendum ne krši Dejton, izraz je potrebe da građani birači izraze svoju političku volju i u skladu s njom sasvim opravdano konstituišu svoju građansku neposlušnost prema nezakonitom konstituisanju treće grane sudske vlasti u BiH", smatra Dmičić.

Grebo, pak, navodi da Dodik odlukom o sazivanju referenduma krši sam Dejtonski sporazum jer, kako tvrdi, taj sporazum predviđa da vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma bude visoki predstavnik.

"Visoki predstavnik, ali i EU, kažu da je održavanje tog referenduma protivno Dejtonu", rekao je on.

Osim toga, kako tvrdi, samo referendumsko pitanje nije formulisano objektivno i neutralno.

"Ne možete ljude pitati da li podržavaju 'neustavne i nezakonite...' To je isto kao da ih pitate da li podržavaju trgovinu lakim drogama. Ali pitanje bi moglo glasiti da li podržavate dalji rad Suda i Tužilaštva", naglasio je on.

Akcioni plan za zaštitu interesa RS

Predstavnici Unije studenata RS i studentskih organizacija na sastanku u Banjaluci usvojili su Akcioni plan zaštite interesa RS kako bi "rekli dosta" nepravdi koja se nanosi srpskom narodu i zbog nezadovoljstva načinom kako političari štite interese RS, izjavio je Borivoj Obradović, predsjednik Unije studenata.

"Neshvatljiva nam je nesloga naših političara. U Uniji, studentskim parlamentima i organizacijama ima članova različitih partija, i bez obzira na to, mi smo jedinstveni i to je poruka našim političarima", izjavio je Obradović i dodao da će se, ukoliko bude raspisan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, sve studentske organizacije uključiti u taj proces da bi što više studenata izašlo na referendum. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije