BiH

Plakate lijepe i nakon izbora

Plakate lijepe i nakon izbora
Plakate lijepe i nakon izbora

SARAJEVO, BANJALUKA - Nekoliko dana nakon izbora gradovi u BiH se suočavaju s ogromnim brojem plakata i reklamnog materijala, koji je ostao na javnim površinama, a za čije će uklanjanje biti potrebno nekoliko sedmica.

Osim na reklamnim panoima i bilbordima, plakata je bilo na stubovima javne rasvjete, saobraćajnim znakovima, autobuskim stajalištima, trafo-stanicama i mnogim drugim objektima i površinama koje za to nisu bile predviđene.

Koliko su partijski simpatizeri bili uporni, možda najbolje govori i nekoliko slučajeva u Sarajevu, gdje su na očišćenim stubovima ponovo zalijepljeni plakati iako su izbori prošli. Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kažu kako je preduzeću "Park" izdato rješenje da ukloni nelegalno postavljene plakate sa svih stubova javne rasvjete, zelenih površina i stabala, a preduzeću GRAS da izvrši uklanjanje izbornog materijala sa svih stubova kontaktne tramvajske i trolejbuske mreže.

"Komunalni redari i dalje na terenu evidentiraju sve slučajeve kršenja propisa i sačinjavaju zapisnik, koji dostavljaju Kantonalnoj inspekciji na dalji postupak. Uočeno je lijepljenje plakata na već očišćenim stubovima i nakon okončanja izbora, a inspektori na osnovu službenih zabilješki prekršajno sankcionišu političke subjekte", kaže Vildana Bosno, stručni saradnik za informisanje iz ove institucije.

Kako je rekla, dosad su na osnovu nepropisnog plakatiranja stranke zaradile 115 prekršajnih naloga.

Kazne su "sijevale" i u Banjaluci, gdje je za vrijeme predizborne kampanje, koja je završena 10. oktobra, izdato 14 prekršajnih naloga u vezi s nedozvoljenim plakatiranjem političkih stranaka.

"Plakatiranje je registrovano u svim dijelovima grada, najčešće po stubovima javne rasvjete, stablima javnog zelenila, zidovima, autobuskim stajalištima i slično", kaže Dragan Lukač, načelnik Komunalne policije.

Kako kaže, političko oglašavanje može se vršiti samo u periodu proglašene predizborne kampanje, na samo za to predviđenim prostorima i na zakupljenim reklamnim površinama koje su izdate u svrhu komercijalnog oglašavanja.

"Za uklanjanje nelegalno postavljenih plakata biće sproveden postupak, a po potrebi biće angažovan i izvođač radova, sve o trošku počinioca", poručio je.

Radenko Lukić, načelnik Odjeljenja komunalne policije u Bijeljini, kazao nam je kako će za uklanjanje reklamnog materijala po seoskim mjesnim zajednicama biti angažovani radnici komunalnih preduzeća.

"Bilo je kršenja propisanih pravila i postavljanja reklamnog materijala na mjestima na kojima je to bilo zabranjeno. Komunalni policajci su kontrolisali teren i prijave s fotografijama kao dokazom biće predate Sudu za prekršaje, a Sud odlučuje o visini kazne", kazao nam je Lukić.

Građani ocjenjuju kako političke stranke i simpatizeri nemaju dovoljno razvijenu svijest o tome gdje i kako treba da promovišu svoje kandidate.

"Sramota je šta su sve radili. Na Manjači su lijepili plakate jednog kandidata na table na kojima je ime zaseoka. Te table su bile toliko uske da su se od kandidata vidjele samo oči", kazao nam je Banjalučanin Miroslav Todorović.

Foto: Klix

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije