BiH

Plakati s oznakama Herceg Bosne širom Hercegovine: Priprema terena za presudu Prliću i ostalima?

Plakati s oznakama Herceg Bosne širom Hercegovine: Priprema terena za presudu Prliću i ostalima?
Foto: Bljesak.info | Plakati s oznakama Herceg Bosne širom Hercegovine: Priprema terena za presudu Prliću i ostalima?

MOSTAR - Širom Hercegovine, na saobraćajnim znakovima u gradovima i na regionalnim cestama, osvanuli su nalijepljeni plakati s oznakama i grbom Hrvatske Zajednice Herceg Bosna i porukom "Oni dolaze".

Kako su izvijestili pojedini hercegovački portali, nije poznato ko je nalijepio ove plakate, podsjećajući da su nedavno također osvanuli plakati s porukama podrške nezavisnosti Katalonije, uz čiju je zastavu postavljena i zastava HZ HB sa porukom "Mi smo sljedeći".

Javne ličnosti, novinari i civilni aktivisti iz Mostara ne dvoje da se ovaj događaj i njegove poruke odnose na predstojeću pravosnažnu presudu šestorici bivših čelnika Herceg Bosne.

"Nažalost, to što se pojavljuje po Hercegovini, a u vezi sa finalizacijom presude haškoj šestorci, dio je ukupnog bh. kolorita, koji se u različitim dijelovima BiH manifestira u različitim formama", kaže Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, i dodaje da je haška šestorka instrumentalizirana za ideološke potrebe nekih drugih, koji su ovdje.

Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

Štefica Galić, glavna urednica portala Tačno.net i civilni aktivista, u vrijeme kad smo je kontaktirali nije bila vidjela plakate.

"Ako su se oni pojavili, to je još jedan pokušaj da se javnost animira za podršku haškoj šestorci, ukoliko prvostepena presuda bude potvrđena. Jer ukoliko budu oslobođeni, oni se nadaju legitimiranju Herceg Bosne. S tim se smišljeno i postepeno ide u javnost, sve je to priprema", kaže Galićeva.

Postoje, pak, i drugačija mišljenja. Jurica Gudelj, glavni urednik portala "Dnevnik.ba", ističe da u ovim naljepnicama ne vidi ništa sporno.

"Čini mi se kako je aluzija s natpisom 'oni dolaze' prilično jasna i odnosi se na izricanje presude suda u Hagu u slučaju 'Prlić i ostali'. Hrvatska javnost u BiH priželjkuje kako će presuda biti oslobađajuća i kako će, u najmanju ruku, biti skinuta kvalifikacija udruženi zločinački poduhvat", kaže Gudelj.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala u maju 2013. godine Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Berislav Pušić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić osuđeni su na 111 godina zatvora. Drugostepenu, pravosnažnu presudu Tribunal će izreći 29. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije