BiH

Platforma za mir izazvala žestoku raspravu u Predstavničkom domu BiH

Platforma za mir izazvala žestoku raspravu u Predstavničkom domu BiH
Foto: N.N. | Platforma za mir izazvala žestoku raspravu u Predstavničkom domu BiH

SARAJEVO – Poslanici u Predstavničkom domu BiH okončali su žestoku raspravu o Platformi za mir koju je napravio CRS, a u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za ljudska prava BiH.

Naime tokom sjednice došlo je do žestoke rasprave parlamentaraca, pa i međusobnih optužbi koje su išle do te mjere da su  neki optuženi da mrze hrvatski narod.

Poslanici SNSD-a u Predstanvičkom domu tražili su da se odgodi rasprava o ovoj platformi  i da se čeka entitetskih parlamenata, na što su žestoko reagovali iz SDP-a BiH i DF-a konstatujući da  ne vide razlog da se odgađa izjašnjavanje o  platformi jer su se načelnici velikog broja opština u oba entiteta izjasnili o tome.

Nakon što je Maja Gasal Vražalica iz DF-a kazala da je Klub HDZ-a BiH u Predstavničkom domu manjinski klub, Nikola Lovrinović je rekao da je kroz svoj stav DF i Gasal Vražalica  nipodaštavala hrvatski narod.

Na to je reagovala Nermina Kpaetanović (SDA), kazavši da nije lijepo što Lovrinović optužuje Gasal Vražalicu da mrzi hrvatski narod koji i sama predstavlja.

Nakon toga Borjana Krišto (HDZBiH), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH zatražila je polusatnu pauzu.

Nakon pauze, Predrag Kozul iz HDZ je rekao da je ova rasprava trebala da se održi u miru.

"Mi smo raspravom kontaminirali sve ono sto je u ovoj platformi", rekao je Kozul.

Da je situacija u Predstavničkom domu BiH uzavrela pokazala je i rasprava  o migracijama, pa je Klub DF-a tražio polusatnu pauzu zbog toga što žele pismenu informaciju koja će pružiti sve detalje vezane za migracije i plan koji je napravila BiH.

Predrag Kožul (HDZ BiH) kazao je da je u BiH nastupio raspad sistema kada je u pitanju priliv migranata.

Podsjetio je da je u ovoj godini u BiH ušlo nekoliko hiljada migranata te HDZ traži od nadležnih institucija sve relevantne podatke i o broju migranata, ali i o kapacitetima s kojima se država raspolaže u cilju sanacije posljedica ove krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije