BiH

Pljušte ostavke zbog poraza na izborima

Pljušte ostavke zbog poraza na izborima
Pljušte ostavke zbog poraza na izborima

SARAJEVO - Najava održavanja vanrednog zasjedanja Kongresa SDP-a radi izbora novog rukovodstva stranke otvoreno je podijelila članove vrha ove partije, u kojoj pljušte ostavke zbog loših rezultata na netom održanim izborima.

Održavanje vanrednog zasjedanja Kongresa najavio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u četvrtak naveče, nakon što su ostavke podnijeli Nermin Nikšić, generalni sekretar stranke, i Damir Hadžić, jedan od njenih pet potpredsjednika, a još najmanje troje zvaničnika ostavke je najavilo.

U tuzlanskom i zeničkom odboru SDP-a protive se "brzopletom sazivanju" Kongresa, na čijem bi zasjedanju, tvrde, na "sumnjiv" način bio izabran novi predsjednik stranke, umjesto Lagumdžije, koji je lider partije od 1997. Umjesto izbora predsjednika na "izrežiranom" zasjedanju Kongresa, iz Zenice i Tuzle žele da se najprije izmijeni Statut stranke kako bi lidera na direktnim izborima biralo svo članstvo, a ne samo oko 500 delegata Kongresa.

Članovi rukovodstva SDP-a javno se slažu samo u tome da su svi odgovorni što je partija izgubila dvije trećine glasova u odnosu na 2010.

ODGOVORNOST: "Kongres me birao i njemu treba da odgovaram. Samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nisam kapetan koji bi taj brod napustio. S ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u mirnu luku. Jesmo doživjeli brodolom, kapetan snosi najviše odgovornosti", izjavio je Lagumdžija u četvrtak, naglasivši da on nikoga iz aktuelnog rukovodstva ne priprema da zauzme lidersku poziciju, za koju se on neće kandidovati.

I Nikšić i Hadžić su suodgovornost za loš izborni rezultat naveli kao razloge ostavki. Povlačenje sa stranačkih funkcija u petak su najavili i članovi Predsjedništva SDP-a Damir Mašić i Hamdija Lipovača, a noć prije Lidija Korać, potpredsjednica stranke. O ostavkama i izbornom neuspjehu Predsjedništvo SDP-a očitovaće se u ponedjeljak, a potom Glavni odbor 25. oktobra. Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a, smatra da je javno podnošenje ostavki "dobro osmišljeno" i da se "prave neformalne grupe koje će pripremiti Kongres, na čijem bi zasjedanju na nedemokratski način bilo izabrano novo rukovodstvo".

"Rezultat je katastrofalan i cijelo Predsjedništvo treba da podnese ostavku, ali nakon rasprave u organima stranke, a ne putem medija. Predsjednik i potpredsjednici su najodgovorniji. Ovi što su podnijeli ostavke uradili su to tek kad su shvatili da Lagumdžija više ne može biti predsjednik, a da bi u javnosti napravili otklon i poslali poruku da su oni drugačiji", ustvrdila je.

Istakla je da su "vlasnici" podnesenih ostavki na ovaj način sebe stavili u prvi plan kao kandidate za novog lidera. Borićeva tvrdi da problemi u SDP-u nisu počeli krahom na izborima jer su je "ranije napuštali kvalitetni ljudi, a potpredsjednici su ostali nijemi na to".

"Ostavka ih ne može amnestirati odgovornosti", ocijenila je Borićeva.

DRAMA: Mirsad Mešić, član Glavnog odbora SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora u Zenici, kaže da će, uprkos drami koju sada proživljava, SDP ostati jaka stranka.

"Insistiraćemo da GO sazove vanredno zasjedanje Kongresa najkasnije u decembru i da na njemu bude izmijenjen Statut. Predsjednika stranke treba da bira svo članstvo, oko 70.000 ljudi, a ne samo delegati Kongresa. To bi napokon osiguralo demokratičnost u stranci", izjavio je Mešić, dodavši da nakon direktnih izbora za lidera Kongres treba da zasjeda najkasnije do kraja februara 2015. godine i da izabere ostale članove rukovodstva.

Da nema razloga za žurbu u izboru novog predsjednika na vanrednom zasjedanju Kongresa, smatra i Tuzlak Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a.

"SDP-u ne treba brzi i mali izrežirani izborni Kongres s izlobiranim delegatima. Desetine hiljada članova SDP-a očekuju da se djeluje staloženo i da se odmah prekine s odlučivanjem pojedinaca i malih grupa mimo zvaničnih organa stranke", rekao je on, upozorivši da izborom predsjednika na ovaj način ne bi došlo do suštinske promjene u sistemu rada SDP-a.

Ostavke Nikšića i Hadžića nazvao je jeftinim i providnim potezom, koji samo stvaraju nervozu i dodatnu destabilizaciju. Budući da se i on, uz Nikšića i Hadžića pominje kao jedan od kandidata za novog lidera SDP-a, Bećirović tu mogućnost nije odbacio ako dobije podršku članstva stranke.

Odgovor Lagumdžije, Nikšića i Hadžića na optužbe njihovih kolega o pripremi "režiranog zasjedanja Kongresa" nismo u petak uspjeli dobiti jer nisu odgovarali na naše uporne telefonske pozive.

Za federalne medije Lipovača je rekao da neko mora preuzeti odgovornost za izborni rezultat i da Lagumdžija nije jedini krivac za to.

"Nije sramota pobijediti, ali ni izgubiti izbore. Moja će odluka, i lična i politička, da li podnijeti ostavku na sve funkcije u SDP-u, da li se angažovati dodatno i okupiti nove ljude, ili na kraju krajeva otići iz SDP-a, zavisiti od toga kojim će putem krenuti SDP", kazao je Lipovača.

Ponuda Komšiću

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija, u izjavi datoj BH radiju, pozvao je Demokratsku frontu Željka Komšića na saradnju, odnosno na ujedinjavanje socijaldemokrata. Mogućnost dobijanja ovakvog poziva iz SDP-a dva dana ranije najavio je lider DF-a Željko Komšić, bivši funkcioner SDP-a. Komšić je u srijedu novinarima kazao da nema ništa protiv ujedinjavanja ljevice, ali i poručio da neće "sarađivati s banditima i reketašima".

"SDP neće nestati"

Svetozar Pudarić, predsjednik GO SDP-a, poručio je da ova stranka neće nestati jer će njeni organi brzo zauzeti stavove i pravce konsolidacije.

"Svi smo odgovorni za loš izborni rezultat. Skidanjem jedne glave ništa se ne rješava. Nisam za brzopotezna rješenja u izboru novog rukovodstva, ali nisam ni za odlaganje iznalaženja rješenja do naredne godine", izjavio je on, naglasivši da će vanredno zasjedanje Kongresa stranke biti sazvano u kratkom roku.

Bura očekivana

Žarko Papić, politički analitičar, logičnim smatra buru u SDP-u uzrokovanu činjenicom da je ta stranka na ovim izborima izgubila vlast.

"Još logičnije bi bilo da na zasjedanju Kongresa svi budu smijenjeni. Bojim se da su podnesene ostavke dio taktičke pripreme s ciljem da se neko drugi izabere da bi bio Lagumdžija umjesto Lagumdžije. SDP može opstati ako konačno zauzme čisto socijaldemokratsku poziciju", rekao je Papić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije