BiH

Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS
Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

BANJALUKA - U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran set reformskih zakona, od čega jedan prijedlog i 13 nacrta zakona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama, koji će biti razmatran po hitnom postupku, uvodi se oslobađanje od obaveze registrovanja prometa posredstvom fiskalnih sistema samostalnim preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prevoza kao mali preduzetnici.

Ovim prijedlogom zakona obuhvaćena su i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivredna gazdinstva koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali preduzetnici.

Nacrt zakona o porezu na dobit treba da obezbijedi efikasniju i potpunu primjenu zakona s ciljem unapređivanja stanja u oblasti poreza, što podrazumijeva rast finansijske discipline i kontinuitet prihoda po osnovu poreza.

Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti predlaže utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice 0,25 odsto, utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 odsto.

Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga predviđa odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ima za cilj poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema, transparentnost u poslovanju, uz eleminisanje mogućih izazova kod naplate potraživanja.

Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju predviđa deregulaciju i liberalizaciju cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila s ciljem očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja.

Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, novih zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave.

Na sjednici Narodne skupštine u Banjaluci biće razmatrani i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, o računovodstvu i reviziji.

Biće razmatrani nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske, o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, te o advokaturi.

Početak zasjedanja bio je prolongiran zbog sjednica skupštinskih odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije