BiH

Počela sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a

Počela sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a
Foto: Jelena Đurđević | Počela sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a

BANJALUKA – Sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a počela je danas u Banjaluci, a nešto kasnije i Predsjedništvo te stranke će raspravljati najvjerovatnije o imenima za sastav nove vlade.

Pored SNSD-a, Vladu će činiti DNS, SP, US, donedavno opozicioni NDP, kao i Demokratski savez Nedeljka Čubrilovića, predsjednika NS RS, koji se nedavno odvojio od DNS-a.

Ono što je skoro sigurno jeste da u vladi ostaju Srebrenka Golić na poziciji ministra za prostorno uređenje, Anton Kasipović kao ministar pravde, ali i Zlatan Klokić, koji bi trebalo da bude ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Neki mediji spominju da bi Dragan Lukač trebalo da ostane ministar unutrašnjih poslova, ali neki mediji špekulišu da bi se na tom mjestu mogao naći Siniša Kostrešević.

Osim ovog, špekuliše se da bi trebalo da ostane i Alen Šeranić, dosadašnji ministar nauke i tehnologije koji bi mogao preći u fotelju ministra zdravlja i socijalne zaštite.

 Ministarske fotelje će vjerovatno zadržati i Lejla Rešić kao ministar  za upravu i lokalnu samoupravu, Neđo Trninić, kao ministar saobraćaja i veza, a Petar Đokić, prvi socijalista, bi trebalo da predvodi novoformirano ministarstvo za energetiku. Inače, u igri za ministra saobraćaja spominje se i Dragutin Rodić, funkcioner DNS-a, dok bi novoformirana stranka Nedeljka Čubrilovića, pored NDP-a Dragana Čavića koji je istupio iz opozicije, takođe trebalo da dobije barem jedan resor.

Od novih imena, špekuliše se da bi ministar novoformiranog Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj mogao biti Srđan Rajčević, sadašnji direktor Agencije za informaciono društvo.

Takođe se govori da bi u fotelju ministra finansija mogla zasjesti Zora Vidović, sadašnja direktorica Poreske uprave RS, a Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede bi mogao postati ministar.

U Službi za odnose s javnošću Narodne skupštine RS kažu da je izbor vlade i predstavljanje programa rada prva tačka dnevnog reda, a nakon toga slijedi polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade.

Osim ove sjednice, kako kažu u Odjeljenju za odnose s javnošću, Čubrilović je prije početka posebne sjednice sazvao Kolegijum za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja Treće posebne sjednice, a na čijem dnevnom redu bi se trebali naći prijedlozi Budžeta, ekonomskih politika, dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije