BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH
Počela sjednica Predstavničkog doma BiH

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH počela je u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na početku sjednice pročitao je Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koju je donio.

Za ministra vanjskih poslova imenovan je Igor Crnadak (PDP), a za njegovog zamjenika Josip Brkić (HDZBiH).

Za ministra sigurnosti imenovan je Dragan Mektić (SDS), dok bi Mijo Krešić (HDZBiH) trebao obavljati funkciju zamjenika ministra sigurnosti.

Marina Pendeš (HDZBiH) imenovana je za ministricu odbrane BiH, a za njene zamjenike Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).

Za državnog ministra finansija i trezora imenovan je Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), a za njegovog zamjenika Mirsad Žuga (SDA).

Za prvog čovjeka Ministarstva pravde imenovan je Josip Grubeša (HDZBiH) dok bi njegov zamjenik trebao biti Nezir Pivić (SDA).

Na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebao bi biti Mirko Šarović (SDS), a njegov zamjenik Mato Franjičević (HDZBiH).

Za ministricu za ljudska prava i izbjeglice imenovana je Semiha Borovac (SDA), a za njenog zamjenika Predarag Jović (SDS).

Ministar civilnih poslova u narednom četverogodišnjem mandatu trebao bi biti Adil Osmanović (SDA), a njegov zamjenik Đorđe Milićević (NDP).

Ministarstvo komunikacija i prometa trebao bi voditi Slavko Matanović (DF).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da su za zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenovani Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH,  rekao je da ova stranka danas neće podržati imenovanje novog Vijeća ministara BiH, jer je prekršen Zakon o Vijeću ministara BiH i Ustav BiH.

Košarac je istakao novinarima da je imenovanje novog Vijeća ministara BiH nezakonito i nelegalno, jer su prekršeni zakonski rokovi, a da je nedostatak pripadnika „ostalih“ u redu minsitarskih pozicija protivan Ustavu BiH.

Kaže da je  novo Vijeće ministara BiH „krnje“ jer nije na vrijeme predložen zamjenik ministra  transporta i komunikacija.

Košarac je dodao da poslanici SNSD-a i DNS-a neće prisustvovati sjednici i zbog prisustva predsjedavajućeg  Predstavničkog doma BiH Šefika Džaferovića.

Kritike opozicije na imenovanje 

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputili su danas niz primjedbi na način formiranja Savjeta ministara BiH, od kojih se najveći dio odnosi na činjenicu da u predloženom sastavu Savjeta ministara nema nikoga iz reda "ostalih", na nedovoljnu zastupljenost žena, te na proces kašnjenja imenovanja Savjeta ministara BiH. 

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da je za ovu stranku nezakonita Odluka o imenovanju ministara i njihovih zamjenika u Savjetu ministara BiH, te zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koju je prije rasprave Predstavničkom domu na usvajanje predložio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, Odlukom je upućena i ružna poruka onima koji se u BiH izjašnjavaju kao "ostali", jer njihovih predstavnika nema u predloženoj Odluci. 

On smatra da je formiranje ovog saziva Savjeta ministara BiH loše krenulo i zbog kašnjenja u konstituisanju. 

NJegov stranački kolega Denis Bećirović smatra da ovaj sastav Savjeta ministara BiH nema jasan program šta i kako raditi. 

Zaim Backović iz Bosanske patriotske stranke upitao je Zvizdića zašto nisu pročitana imena svih 10 zamjenika ministara.

On je konstatovao da je u predloženom Savjetu ministara BiH manje od 10 odsto žena, iako je zakonima predviđeno da to bude 40 odsto, na što su ukazali i ostali poslanici opozicije. 

Mirsad DŽonlagić iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH najavio je da poslanici ove stranke neće podržati ovaj prijedlog sastava Savjeta ministara BiH, ali da će, ukoliko bude izabran, ubuduće biti veoma strogi kritičari. 

Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 istakla je da se vladajuća koalicija pola godine bavila podjelama fotelja, a ne programima, te da su predloženi nekompetentni ministri, posebno kad je riječ o pravosuđu. 

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je da je ovo najveće kašnjenje formiranja Savjeta ministara BiH i da ništa ne ukazuje da je riječ o programskoj koaliciji nego matematičkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije