BiH

Parlament BiH: Smijenjeni ministri Matanović i Suljagić

Parlament BiH: Smijenjeni ministri Matanović i Suljagić
Parlament BiH: Smijenjeni ministri Matanović i Suljagić

SARAJEVO - Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

17. 25. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o azilu, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Poslanici su se prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona izjasnili i podržali tri amandmana koje je na navedeni zakon uložio poslanik Damir Arnaut (SBBBiH).

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o azilu s oznakom „E“, kao potvrdom visokog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Evropske unije u ovoj oblasti. 

Razdvajanjem zakona o azilu od zakona o strancima žele se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanja migracijskih tokova u BiH uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.    

Prijedlog zakona o azilu nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila te, između ostalog, propisuje uslovee i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Predstavnički dom je potvrdio Odluku o učešću policijskih službenika iz BiH u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Haitiju, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Primljena je k znanju Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, koju je pripremio Savjet ministara BiH.

Poslanici su primili k znanju i Informaciju o ocjeni stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH s predloženim strateškim opcijama, kao i zaključke navedene u mišljenju nadležne parlamentarne komisije.

Usvojena je poslanička inicijativa Jasmina Emrića (A-SDA) prema kojoj „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Savjet ministara BiH da, u skladu s članom 6. stav (3) Ugovora između Republike Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, pokrene postupak izmjene i dopune Ugovora radi prekategorizacije stalnog graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Kordunski Ljeskovac – Tržačka Raštela u granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika.“

Uz ovu tačku usvojen je i zaključak koji je predložio poslanik Saned Šepić (SDA) da „Predstavnički dom PSBiH obavezuje nadležne institucije da hitno okončaju proces otvaranja malograničnog prelaza Tržačka Raštela i osiguraju svim građanima u pograničnim predjelima pogranične propusnice“.

Predstavnički dom je imenovao pet članova Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Usvojen je Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te data saglasnost  za ratifikaciju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Švedske o razvojnoj saradnji 2014-2020.

15:50  Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH sa 22 glasa „za“ potvrdili su danas smjenu ministra prometa i komunikacija BiH Slavka Matanovića i zamjenika minsitra odbrane BiH Emira Suljagića.

Pošto su oba doma potvrdila smjenu, ona stupa na snagu odmah.

14.15  Damir Bećirović (DF) rekao je danas novinarima u Sarajevu, nakon što je Klub poslanika ove stranke po treći put zatražio pauzu, da je potrebna konsultacija Kluba na svakoj tački dnevnog reda.

„Ima toliko nelogičnosti i netačnih stvari u zapisniku i tražili smo da nam Kolegij objasni neke stvari. Imate istragu koju je pokrenulo Tužiteljstvo BiH a o ratifikaciji sporazuma između BiH i Crne Gore, a poslovničke mogućnosti se  skraćuju i rad predsjedavajuće ovog doma govori koliko ona poštuje i voli ovu državu“, rekao je Bećirović.

Upitan da kaže dokle će DF ovako sa pauzama, Bećirović je rekao da hoće dužu raspravu i da su i juče na kolegiju rekli da prvo treba biti održana posebna sjednica koja je posvećena terorizmu i sigurnosnom stanju u BiH.

Rekao je da postoji inicijativa DF-a, ali da se vidi da u budućnosti i SDA ide na smjenu Denisa Zvizdića.

Na insistiranje novinara da objasni tu svoju rečenicu, Bećirović je rekao da postoji dovoljno potpisa da se pokrene smjena ministara i da će to uraditi kad se završi ova sjednica.

Upitan šta je mislio kada je govorio o smjeni Zvizdića, Bećirović je rekao da će novinari vidjeti za dva mjeseca.

12.58  Nakon odlaska Zvizdića, Damir Bećirović (DF) je ponovo zatražio pauzu od pola sata.

12.54  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH upravo je napustio salu, rasprava o zapisniku još je uvijek u toku

12.51  Šefik Džaferović je rekao da su glasali i Tužilaštvo je tražilo i za javnost je to važno kako 89 tačaka ide regularno ,a na 90-toj tački zakaže elektronsko glasanje.

„Što se tiče primjedbe na zapisnik Maje Gasal – Vražalica tražimo da se  ona uvaži a što se tiće ratifikacije ona je završena i to je gotovo“, rekao je Džaferović.

12.41 Poslanici Predstavničkog doma sada raspravljaju o načinu glasanja o ratifikaciji Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore.

Tužilaštvo je, kako je istakao Mladen Bosić tražio zašto u određenom trenutku nije bilo internet prenosa.

Kolegij je raspravljao o ovome i zatražio da stručna služba odgovori sta se desilo sa internet prenosom u tom trenutku i da o tome izvjesti Tužilaštvo.

12.38  Damir Arnautović, poslanik (SBB) rekao je da je ono što je poslanica Maja Gasal Vražalica rekla povreda poslovnika, jer je ona vrijeđala Kolegij.

12.35  Poslanici raspravljaju o zapisniku, Maja Gasal Vražalica (DF) rekla da se Kolegij ovog doma ponaša kriminalno i pozvala kolege da ne glasaju za zapisnik.

12.00  Mirsad Mešić (SDP) izrazio je zabrinutost zbog toga što Tužilaštvo BiH istražuje rad Parlamenta i zatražio pauzu od pola sata.

11.52  Damir Bećirović, rekao da je pauzu zatražio da bi pregledao ko je glasao i kako za Ratifikaciju Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore.

11.50 Saša Magazinović (SDP) kazao je da je na dnevnom redu bilo stanje sigurnosti i da Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo rok Parlamenta i to mi smatramo nepoštivanjem stavova i zaključaka Parlamenta.

„Mislim da nije dobro da se da veća važnost rekonstrukciji Vijeća ministara, nego stanju bezbjednosti“, rekao je Magazinović

11.25 Damir Bećirović poslanik iz reda DF-a zatražio je pauzu od pola sata, te je predložio novu tačku dnevnog reda da se razmatra zahtjev Tužilaštva da im se dostave rezultati glasanja o ratifikaciji Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore.

„Smatram da je sjednica o bezbjednosti trebala biti prije ove redovne“, rekao je Bećirović.

11.23 Senad Šepić, uputio je pitanje Vijeću ministara BiH šta se i koliko radi  da se dodatno opreme granični prelazi u Unsko-sanskom kantonu i kako će se rješiti status građana koji žive na ovim područjima i da li će njima i kada biti izdate propusnice, s posebnim akcentom na male prelaze.

11.22 Počinje rasprava o utvrđivanju dnevnog reda

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da su ovo izuzetno važna pitanja, te da sad postoje nove, pozitivnije okolnosti i da vjeruje da će ubrzo poslanik dobiti vrlo precizine odgovore u narednih 15 dana.

11.20  Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH uputila je pitanje Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora BiH da odgovori da li je tačno da neke institucije BiH imaju otvorene račune i sredstva u Banci Srpske koja propada i da li ima informaciju o tome da Elektroprenos BiH ima 10 miliona KM na računu u ovoj Banci.

Bevanda je odgovorio da UIO BiH ima 3.920 KM, da mu nije poznato koliko i da li na računu u Banci Srpske  ima sredstava Elektroprenos, jer to nije u nadležnosti ovog ministarstva, jer se ta institucija ne finansira iz državnog budžeta.

„Ministarstvo finansija i trezora BiH nema otvoren račun u Banci Srpske“, rekao je Bevanda.

11.15 Nikola Špirić, uputio je pitanje Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH  po kojem zakonskom aktu je imenovao vršioce dužnosti sedam kulturnih institucija u Sarajevu i da li je to odobrilo Vijeće ministara BiH.

Da li je memorandum o imenovanju zvaničan akt i da li je to zloupotreba rješenja.

Adim Osmanović je rekao da se u  konkretnom slučaju ne radi o takozvanim institucijama kulture od javnog interesa za BiH.

„Ove institucije su u Ustavu označene kao javne institucije od značaja za BiH i kao takve su i dalje dok Ustavni sud BiH ne odluči drugačije. Niko od ovlaštenih predlagača nije pred Ustavnim sudom BiH osporio pravni legitimitet ovih institucija, nego se to činilo samo putem političkih izjava.

Vijeće ministara je podržalo ovaj akt“, rekao je Osmanović, dodavši da ove institucije čuvaju kulturno blago svih naroda u BiH, te da su u njihovom posjedu pokretne i nepokretne imovine BiH.

Špirić je nakon ovoga upozorio da se ovim krši zakon i dodatno opterećava budžet BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas, inicijativu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića za rekonstrukciju Vijeća ministara, odnosno zahtjev za smjenu ministra komunikacija i transporta Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića, obojica iz Demokratske fronta.

Prema pisanju pojedinih medija, shodno dogovoru o novoj parlamentarnoj većini na svim nivoima vlasti u BiH, koji su nedavno postigli lideri SDA, SBB BiH i HDZ BiH, za ministra transporta i komunikacija trebalo bi da bude predložen lider SBB-a Fahrudin Radončić, a za zamjenika ministra odbrane SBB će predložiti Bakira Dautbašića, aktuelnog sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Borislava Bojića, Nermine Kapetanović, Lazara Prodanovića, Maje Gasal-Vražalice i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Ovaj zahtjev obrazložen je potrebom da se nakon usvajanja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, pristupi usklađivanju i određenih odredaba poslovnika oba doma parlamenta BiH, i to u dijelu koji se odnosi na nadležnost Zajedničkog kolegijuma oba doma i Zajedničke komisije za ljudska prava, u vezi sa utvrđivanjem povreda Kodeksa i donošenjem odluka o njegovoj povredi.

Poslanici će razmatrati i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu amandmana poslanika Damira Arnauta na Prijedlog zakona o azilu, a potom i Prijedlog zakona o azilu u drugom čitanju.

Miroslav Milovanović, poslanik SNSD postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da li će realizovati rečeno u ekspozeu, a to je formiranje ministarstava poljoprivrede i obrazovanja i da li u tome ima podršku iz Republike Srpske.

Zvizdić je odgovorio da  će, kada je u pitanju Ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, vrijeme pokazati da nam je ono potrebno kako bi se BiH integrirala u EU i povlačila sredstva iz fondova.

„Što se tiče Ministarstva obrazovanja na državnom nivou o tome nisam nikad govorio samo sam izrazio potrebu da se izbjegne segregacija i da se kreiraju nova znanja jer bez toga nema napretka“, rekao je Zvizdić.

Salko Sokolović, poslanik (SDA) uputio je pitanje Mirku Šaroviću, minstru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da li je BiH ispunila sve uvjete koje je dobila od Evropske komisije i Misije FVO iz Dablina kada je u pitanju izboz mlijeka u EU i da li su pripremljena tri zakona, zakon o poljoprivredi, veterinarstvu i hrani i kada će oni biti u proceduri, jer ubrzo dolaze predstanvici FVO-a.

Šarović je podsjetio da je BiH dozvolu za mlijeko dobila polovinom ove godine, a da je prije toga usvojen akcioni plan u dogovoru sa entitetskim resornim ministrima.

„Na ministarskoj konferenciji u Banjaluci dogovorili smo  da se formira najuži stručni tim sastavljen od predstavnika entiteta i države koji će raditi na ovim zakonima. Tim je nakon šest sastanaka pripremilo tekstove ova tri zakona, ali još uvijek nismo dobili ni pozitivne, ni negativne komentare. Nezvanično sam saznao da je bilo primjedbi na ovaj tekst kada je u pitanju kontrola. Nadam se da će svi razumijeti važnost ovog trenutka, jer ako ne usvojimo ova tri zakona, dolazi u pitanje izvoz mlijeka“, rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije