BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma, skinute izmjene Zakona o naknadama

Počela sjednica Predstavničkog doma, skinute izmjene Zakona o naknadama
Počela sjednica Predstavničkog doma, skinute izmjene Zakona o naknadama

SARAJEVO - Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela oko 10 časova u Sarajevu.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je da ne uvrsti u dnevni red današnje sjednice Doma Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Naime, Ustavnopravna komisija Doma juče je utvrdila usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili prijedlog Denisa Bećirovića da se na dnevni red stavi  britanska rezolucija o Srebrenici.

Prijedlog nije prošao, jer nije imao entitetsku većinu, pa će se poslanici izjašnjavati naknadno.

Prijedlog Nikole Špirića da se na dnevni red stavi Izvještaj Vijeća ministara o reformskoj agendi, takođe nije prošao, jer nije imao entitetsku većinu u FBiH, pa će se polsanici naknadno izjašnjavati.

Polsanici nisu podržali ni smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, a nakon toga su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

U toku je izjašnjavanje o dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije