BiH

Počelo obilježavanje stradanja 3.500 Srba

Počelo obilježavanje stradanja 3.500 Srba
Počelo obilježavanje stradanja 3.500 Srba

BRATUNAC - Parastosom na bratunačkom Gradskom groblju i prisluživanjem svijeća za pokoj duša počelo je obilježavanje stradanja oko 3.500 nastradalih Srba srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici Armije RBiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine, srpski poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske sa Milomirom Savčićem na čelu, kao i delegacija SDS-a, koju predvodi predsjednik stranke Mladen Bosić. 

Parastosu prisustvuju i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i delegacija Srpske radikalne stranke iz Srbije na čelu sa Zoranom Krasićem. 

Parastosu prisustvuju i načelnici i predstavnici mnogih opština, predstavnici porodica stradalih, te brojnih boračkih udruženja proisteklih od odbrambeno-otadžbinskog rata, organizacija porodica zarobljenih i nestalih lica, logoraša, kao i predstavnici OHR-a i OEBS-a. 

Više hiljada građana prisustvuje parastosu na bratunačkom Gradskom groblju. 

Nakon parastosa 11.30 časova predviđeno je polaganje cvijeća kod Centralnog spomen-krsta, dok je obraćanje zvaničnika predviđeno u 12.00 časova na gradskom trgu, nakon čega će uslijediti duhovni program.

Centralni komemorativni skup u Bratuncu održava se povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije