BiH

Počelo obnovljeno suđenje Kornjači

Počelo obnovljeno suđenje Kornjači
Počelo obnovljeno suđenje Kornjači

SARAJEVO - Uvodnom riječi Tužilaštva BiH danas je započelo obnovljeno suđenje Milunu Kornjači, koji je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na pet godina zatvora za zločine na području Čajniča 1992. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati da je Kornjača imao kontrolu nad licem koje je počinilo zločine i da nije preduzeo mjere da bude kažnjeno, te navelo kako je dao značajan doprinos u lišavanju slobode osoba iz sela Brdo i njihovom odvođenju na lokalite Mostina, prenosi Birn.

Kornjača je prvostepenom presudom u maju 2014. godine, u nedostatku dokaza, bio oslobođen optužbi da nije kaznio Velju Tadića, za koga je navedeno da je ubio 27 civila u Lovačkom domu 19. maja 1992. godine, kao i da je doprinio ubistvima civila iz sela Brdo.

Ovom presudom Kornjača je, kao komandir jedinice "Plavi orlovi", proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini i osuđen je na pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je u martu potvrdilo osuđujući dio presude, a ukinulo oslobađajući i naložilo obnavljanje suđenja u odnosu na dvije tačke iz optužnice.

Tužilaštvo je predložilo preslušavanje iskaza određenog broja svjedoka.

Rade Golić, novi branilac optuženog, rekao je da neće iznositi uvodnu riječ, te da mu je potrebno bar 15 dana za prijedlog dokaznog postupka odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. april. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije