BiH

Počelo suđenje Ivi Crepulji

Počelo suđenje Ivi Crepulji
Počelo suđenje Ivi Crepulji

ZENICA - Pred Kantonalnim sudom u Zenici čitanjem optužnice počelo je suđenje bivšem pripadniku HVO-a Ivi Crepulji, optuženom za ratni zločin protiv bošnjačkog civilnog stanovništva počinjen na području Kaknja.

Optužnica tereti Crepulju da je 16. oktobra 1993. godine, bez povoda i razloga, ubio jednog maloljetnog civila u mjestu Ratanj, prenio je Birn.

Prema navodima optužnice, Crepulja je naoružan, u maskirnoj uniformi i sa kapom na glavi na kojoj je bilo slovo "U", došao pred kuću Hasije i Sulje Kovačevića, te uz psovke dozivao Hasiju Kovačević da izađe.

Nakon što je, kako se navodi, njen maloljetni sin Mirzet Čizmo pitao Crepulju šta treba, optuženi je bez riječi na njega otvorio rafalnu paljbu i usmrtio ga.

Odbrana je najavila da će dokazati da Crepulja nije bio na tom području, niti je do 18. oktobra 1993. godine bio pripadnik HVO-a. 

Prema riječima Crepuljinog branioca Nikice Bodula, "šokantna je činjenica" da su na tom lokalitetu istog dana ubijeni roditelji i rođak optuženog.

"Samo pedeset metara dalje od kuća svjedoka koje predlaže Tužilaštvo, dogodilo se trostruko ubistvo. Otac optuženog je zaklan i odsječeni su mu tabani, a majka i rođak su ustrijeljeni", rekao je Bodul. 

On je dodao da su njihova tijela kasnije premještena na drugu lokaciju i da će o tome dostaviti dokumentaciju Kantonalnom tužilaštvu.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije