BiH

Počelo suđenje za ratni zločin u Bihaću

SARAJEVO - Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Enizu Bašiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik takozvane Armije BiH, neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Bašić je, prema navodima optužnice, iz kuće u selu Vardište, gdje su se sklonili civili hrvatske nacionalnosti, odveo Luku Šestana i Mirka Letića, prenosi Birn.

Optuženi ih je predao nepoznatim naoružanim licima na lokalitetu Kaldrma, čime je, prema navodima tužilaštva, nečovječno postupao prema njima i time im nanio patnje i bol.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 13 svjedoka i jednog sudskog vještaka, a odbrana je saopštila da će se o planu dokaza izjasniti nakon što optužba završi svoj dio.

Branilac Ramo Ajkić rekao je da je Sud BiH svojevremeno odbio da potvrdi optužnicu protiv Bašića, jer Tužilaštvo BiH nije imalo dovoljno dokaza, a da je predmet kasnije prebačen na kantonalni nivo.

Tužilac Amre Ahmetalić rekla je da je zatraženo vještačenje, koje je u međuvremenu obavljeno.

Suđenje će biti nastavljeno 20. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije