BiH

Počelo ukidanje supervizije u Brčkom

Počelo ukidanje supervizije u Brčkom
Počelo ukidanje supervizije u Brčkom

SARAJEVO - Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) danas je donio odluku o zatvaranju Kancelarije supervizora za Brčko distrikt, kazao je Roderik Mur, zamjenik visokog predstavnika za BiH i suprevizor distrikta Brčko.

Mur je danas u Sarajevu istakao da je međunarodna supervizija za Brčko distrikt suspendovana, ali da nije ukinuta.

"Uz podršku PIC-a suspendujem svoju funkciju kao supervizor za Brčko. Kancelarija u Brčkom će biti zatvorena 31. avgusta. Suspendujem svoje nadležnosti za Brčko i prenosim ih na lokalne vlasti. Međutim, supervizor će i dalje biti sa svim ovlaštenjima, a Tribunal će i dalje imati svoju jurisdikciju", kazao je Mur.

On je istakao da je ta odluka, koja je donesena nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIC-a u Sarajevu, od historijske važnosti za BiH, da je donesena jer je lokalna vlast pokazala napredak te je ostvaren veliki procenat povratka u Brčko.

Tumačeći odluku PIC-a Mur je kazao da je supervizija za Brčko "zamrznuta".

"Ovo nije zatvaranje supervizije. Ona još nije okončana. Pravno, ja sam još supervizor. Još imam sve ovlasti i obaveze, ali moje svakodnevne aktivnosti koje sam do sada imao u Brčkom će biti ukinute", kazao je Mur, istakavši da će supervizor i međunarodna zajednica budno pratiti dešavanja u Brčkom te da će ako bude potrebe reagovati.

Ova odluka je od istorijske važnosti za BiH. Donesena je jer je lokalna vlast pokazala napredak te je ostvaren veliki procenat povratka u Brčko, rekao Mur

Mur je naglasio da sve dosadašnje odluke koje su donijeli raniji supervizori za Brčko ostaju na snazi.

Protiv te odluke PIC-a glasala je Turska.

Valentin Incko, visoki predstavnik za BiH, kazao je da se poruka PIC-a domaćim političarima može sažeti u rečenici: "Stvorili ste priliku ove godine i sada je morate ostvariti."

"Imenovano je konačno Vijeće ministara BiH, postignut je sporazum o vojnoj imovini, donesena su dva zakona. Ovo su dobri pomaci koji su nastali političkim dijelogom i kompromisom. Mišljenje PIC-a je da treba da se nastavi sa dijalogom, ali da se pomaci moraju dešavati brže", kazao je Incko.

Turska je od Incka tražila da upotrijebio bonske ovlasti da bi se omogućilo i raseljenim Srebreničanima da glasaju na predstojećim lokalnim izborima. Turska je u tom stavu bila usamljena te je Incko kazao da najvjerovatnije takvu odluku neće donijeti.

Oba doma Parlamenta FBiH su prošle sedmice usvojila deklaraciju da nema uslova za ukidanje supervizije, dok RS to očekuje.

U radu PIC-a učestvuju Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Holandija, Rusija, Španija, Velika Britanija, SAD, Evropska unija, Evropska komisija i Organizacija islamske saradnje, koju predstavlja Turska.

 

Milorad Dodik, SNSD

Superviziju za Brčko trebalo je davno ukinuti, ali se ona održavala spekulativnim radnjama. Za nas supervizija ne postoji, ispunjavali smo sve uslove onako kako se to postavljalo i tada je rečeno da su to posljednji od iznova postavljanih uslova.

Mladen Bosić, SDS

Formalni zahtjevi međunarodne zajednice za ukidanje supervizije u Brčkom ispunjeni su prije izvjesnog vremena. U Brčkom nema nikakvih međunacionalnih incidenata i sistem funkcioniše. Ovo je čisto politička odluka.

Mato Franjičević, HDZ BiH

SOčekivana odluka o kojoj se priča već neko vrijeme. Ovim potezom se manifestuje da su djelovanje i postupci međunarodne zajednice u BiH sve više dio problema, a nikako rješenja.

Zoran Đerić, PDP

Tu vrstu odluke treba pozdraviti iako je ona mnogo zakasnila. Sljedeći korak koji očekujemo jeste ukidanje OHR-a, koji je nepotreban BiH i nadam se da na takvu odluku nećemo čekati kao na ukidanje supervizije.

Aleksandra Pandurević, SDS

PIC nije imao ništa drugo da uradi nego da je ukine i nije bilo više nijednog argumenta da ona ostane. Međunarodna zajednica po pitanju supervizije za Brčko izgubila je kredibilitet i sljedeća stvar je ukidanje OHR-a.

Petar Đokić, SP

Supervizija je dala značajan doprinos u Brčkom, ali odavno je trebalo da bude ukinuta. Drago mi je da je to konačno završeno, ali nepotrebno je ostavljen Arbitražni tribunal, koji će biti kao mač u rukama međunarodne zajednice. Brčkom treba dati šansu da bude samostalna zajednica, kao što je to i većina njih u BiH.

Sulejman Tihić, SDA

Nisu ispunjeni ni zakonski ni politički uslovi za ukidanje supervizije. Treba donijeti zakon o distriktu Brčko, pa tek onda ukinuti superviziju. Ni politička situacija u BiH nije tako dobra da bi mogla da bude donesena odluka o ukidanju supervizije.

Supervizori:

-        Robert Farand (april 1997 - jun 2000.)

-        Geri Metjuz (jun 2000 - april 2001.)

-        Henri Klark (april 2001 - jun 2004.)

-        Suzan Džonson (jun 2004 - septembar 2006.)

-        Rafi Gregorijan (septembar 2006 - septembar 2010.)

-        Roderik Mur (septembar 2010 - )

Istorijat

S obzirom na to da zaraćene strane u Dejtonu nisu uspjele dogovoriti granicu oko Brčkog, jer je u tom gradu bio važan koridor za Vojsku RS, a ujedno je grad sa velikim brojem bošnjačkog stanovništva, donesena je odluka da se potpiše Dejtonski sporazum bez granica oko Brčkog, a da se sudbina tog grada riješi arbitražom.

Arbitraža je okončana 1999. godine, a ad hok Tribunal u Vašingtonu je odlučio da se izuzme teritorija predratne opštine Brčko, od koje je otprilike polovina pripadala RS a druga polovina FBiH, te da se dodijeli pod direktnu upravu BiH, a da novoformirani distrikt Brčko potpadne pod nadležnost oba entiteta.

Za ovu odluku glasali su sudija Amerikanac Robert Oven i sudija Ćazim Sadiković iz FBiH, dok je sudija Vitomir Popović iz RS bio protiv. Distrikt je formiran 9. marta 2000. godine, a proglasio ga je Robert Farand, prvi supervizor u Brčkom.

Odluka o brisanju međuentitetske granice u Brčkom donesena je 2006. godine, a od entiteta je zatraženo da izbrišu granicu iz svojih mapa i dokumenata.

Vlada RS je u decembru prošle godine donijela odluku o brisanju međuentitetske granice, čime je i formalno ispunjen uslov za zatvaranje supervizije, uz donošenje amandmana o Brčkom, što je dogovoreno u Prudu.

Arbitražni tribunal u Vašingtonu i dalje postoji, a čini ga sudija Oven, i on ima ovlaštenje da u slučaju da ocijeni da jedna strana ne ispunjava obaveze iz arbitražne odluke, cijelu teritoriju distrikta dodijeli jednom od dva entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije