BiH

Počinje provjera tačnosti prijave prebivališta

Počinje provjera tačnosti prijave prebivališta
Počinje provjera tačnosti prijave prebivališta

BANJALUKA - Vlada RS na današnjoj sjednici donijela je Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade.

Ona je pojasnila da je ova odluka donesena jer Vlada ne može da čeka na koji način će se odvijati stvari kada je u pitanju donošenje zakona o prebivalištu, bilo da je riječ o RS ili o nivou BiH.

"Odlučili smo da zauzmemo praktičan pristup i da, prvenstveno, vodimo računa o bezbjednosnom aspektu, jer smo kroz ovu odluku propisali četiri elementa. Odluka kaže da je onaj koji prijavljuje prebivalište dužan da dostavi jedan od dokaza koji su pobrojani i u samom Zakonu o prebivalištu", kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da odluka ima privremeni karakter i da će trajati dok ne bude donesen zakon koji će to regulisati "na adekvatan, evropski način".

"Važno je da ista takva odluka postoji i primjenjuje se na teritoriji distrikta Brčko. Ona je donesena 2010. godine, a inovirana je i dopunjena tokom prošle godine. Dakle, u pitanju je identična odluka koja je već na snazi u jednom dijelu BiH, a to je Brčko distrikt", zaključila je ona.

Na pitanje da li će biti ispunjeni zahtjevi radnika Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka, koji žele smjenu direktora, Cvijanovićeva je kazala da su u ovom slučaju bitne dvije stvari.

"Kada sam čula šta je razlog za protest ljudi koji su tamo smješteni i koji tamo rade, naložila sam da se obustavi odluka koja je podrazumijevala povećanje cijene troškova. Ova tačka, koja se bavi i pitanjem poslovanja ovog subjekta, svakako će se naći na sjednici Vlade kada bude prisutan i ministar Petar Đokić, koji je na službenom putu", pojasnila je ona.

Predsjednica Vlade je naglasila da je u više navrata razgovarala s predstavnicima distrofičara, ali da je situacija vrlo složena i u vezi sa statusom ovih ljudi, ali i u samom Centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije