BiH

Počinje reforma Civilne zaštite

Počinje reforma Civilne zaštite
Počinje reforma Civilne zaštite

ŠAMAC - Vlada Republike Srpske na danas održanoj posebnoj sjednici zaključila je da se mora ići u sveobuhvatnu reformu sistema Civilne zaštite s obzirom na to da su poplave pokazale određene slabosti.

"Sistem Civilne zaštite mora se ojačati statusno, organizaciono i materijalno", rekla je Željka Cvijanović, premijer RS, dodajući da je formirana radna grupa koja će raditi na ovoj reformi.

Nakon posebne sjednice Vlade RS, koja je održana u Šamcu, a na kojoj su ministri raspravljali o izvještaju o aktivnostima preduzetim prije, u toku i poslije poplava u maju, Cvijanovićeva je rekla da proces obnove nakon katastrofalnih poplava mora biti kombinovan sa procesom razvoja. 

"Proces obnove je apsolutna opredijeljenost lokalne i republičke vlasti i podrazumijeva našu punu pažnju i usmjerenost, ali taj proces mora da bude kombinovan sa procesom razvoja, što znači da sve ono što je započeto ranije ne može da stane i sve što u Republici Srpskoj treba da uradimo u razvojnom smislu mora da se desi", rekla je Cvijanovićeva te podsjetila da se obnova obavlja, između ostalog, i kroz pođelu vaučera ugroženim domaćinstvima, ali i sredstvima međunarodnih i domaćih donacija. 

"Izgraditi bolje nego što je bilo, to je princip koji je Vlada usvojila ne samo za obnovu kuća nakon poplava, nego za cijeli ambijent u RS", poručila je premijerka.

Kada su u pitanju kuće koje zbog klizišta ili iz drugih razloga ne budu mogle biti izgrađene na istom mjestu, biće obezbijeđeno da se izgrade na drugoj lokaciji, zbog čega će biti neophodna dobra saradnja republičke i lokalne vlasti.     

Na posebnoj sjednici razmatran je i nadzor nad radom lokalnih uprava, a sve u funkciji da se unaprijedi sistem uprave na lokalnom i republičkom nivou.         

Ministri su danas pohvalili opštinu Šamac za reagovanje u toku poplave i njenu spremnost da u vrijeme obnove brzo i efikasno priprema neophodne projekte, čime će se omogućiti veoma brza obnova svih institucija, škola i vrtića u ovoj lokalnoj zajednici.   

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, juče je izjavio da pomoć koju je ova opština dobila od Vlade i drugih donatora obavezuje na maksimalnu ozbiljnost i predan rad te je održavanje sjednice  Vlade u Šamcu   za građane znak da imaju podršku. Od juče je u funkciji i portal "Obnova Srpske" na kojem su sve informacije o aktivnostima Vlade RS i nadležnih institucija u vezi sa sanacijom posljedica majskih poplava.

Bespovratno dobili po 8.000 KM

Željka Cvijanović, premijer RS, uručila je danas rješenja o bespovratnoj pomoći za stambeno zbrinjavanje 36 porodica iz boračkih kategorija u Šamcu, ukupne vrijednosti 270.000 KM.

Ona je najavila da će već danas u Šamcu biti započeta i izgradnja šest stanova za boračke kategorije, čime se u ovoj opštini završava projekat prioritetnog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije