BiH

Počinje trodnevno zasjedanje interresorne radne grupe

Počinje trodnevno zasjedanje interresorne radne grupe
Počinje trodnevno zasjedanje interresorne radne grupe

SARAJEVO - Trodnevno zasjedanje Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas će početi u Čapljini.

Predsjedavajući Interresorne radne grupe Branko Petrić izjavio je Srni da je ova radna grupa došla do određenih rješenja pravno-tehničke prirode, ali da za pitanja iz sfere politike još nema dogovora ključnih političkih aktera u BiH.

"Sva pitanja u Izbornom zakonu BiH koja su podložna ponovnom razmatranju ili reviziji bila su predmet našeg interesovanja u proteklih 10 sjednica radne grupe, a neke sjednice bile su i višednevne", rekao je Petrić juče.

On je precizirao da su došli do određenih rješenja koja su više ili manje tehničke, odnosno pravne prirode i koja razjašnjavaju i pojednostavljuju izborni proces.

Petrić vjeruje da o tim pitanjima neće biti sporenja i da će to sigurno biti usvojeno, i u formi amandmana upućeno u parlamentarnu proceduru.

"Za neka pitanja, kao što je uređenje izbornog procesa u Gradu Mostaru, ne znam da li su ključni politički akteri dogovorili rješenja. Međutim, to pitanje je separatno i ono može ići i sada u paketu, a može i naknadno biti izdefinisano prije lokalnih izbora. Ako političari nađu zajedničko i prihvatljivo rješenje, mi ćemo ići u implementaciju njihovog dogovora za izbore u gradu na Neretvi", naglasio je on.

Petrić, koji je i član Centralne izborne komisije BiH, ističe da "na stolu ostaje i treći set pitanja", koja se odnose na izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu BiH, izbor članova Predsjednštva BiH, kao i neka druga pitanja koja su bitna za opšte izbore u BiH.

"Mislim da će ova interreorna radna grupa nastaviti sa radom i u budućim mjesecima kako bi izdefinisala sva pitanja, pa je moguće da se dođe do određenih rješenja, ne za lokalne, nego za naredne opšte izbore, a moguće je da neka od njih budu i radikalnija, prvenstveno na planu zakonodavnog regulisanja uvođenja novih modernih tehnologija u izborni proces. To pitanje još nismo otvarali, ali i njega treba sagledati i omogućiti da se izbori u BiH podignu na novi i savremeniji tehnološki nivo", zaključio je Petrić.

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Ognjen Tadić /SDS/ rekao je juče u Sarajevu da nije zadovoljan dosadašnjim radom ove radne grupe.

"Ova radna grupa nije smogla hrabrosti i ne postoji politička volja koja bi dala odgovor na ona otvorena pitanja koja su stavljena pred nju u momentu njenog formiranja, a radi se o drugačijim definicijama pripadnosti mandata, kandidatskih listi, izbornog cenzusa i spajanja izbora", istakao je Tadić.

On smatra da se radna grupa bavila i bavi samo obradom tehničkih pitanja koja su postojala u ranijem periodu i tiču se samog izbornog procesa, kao i nekim pitanjima koja su se u međuvremenu pojavila, a takođe se tiču tehnike izbornog procesa kao problemi koje treba riješiti.

"Jedno od takvih pitanja jeste i ono na koje smo skrenuli pažnju 2014. godine, a riječ je o pojašnjavanju razlike između prijevremenih i vanrednih izbora", precizirao je Tadić, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

On je izrazio nadu da će članovi radne grupe za izmjenu Izbornog zakona u naredna dva-tri dana imati neku vrstu političke odluke koja im daje mandat da predlože određena rješenja koja vraćaju povjerenje u demokratski poredak.

Prema njegovim riječima, treba mijenjati praksu u kojoj političke partije nemaju mogućnost da nekom svom članu ko loše obavlja povjereni mu politički posao uskrati mandat ili ga natjera na promjenu političkog ponašanja u skladu sa dogovorenom i proklamovanom politikom stranke.

Rad Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i njene naredne korake za Srnu su ranije komentarisali i najavili njeni članovi Lazar Prodanović /SNSD/ i Borjana Krišto /HDZ BiH/.

Poboljšanje rada biračkih odbora, izborni cenzus i kandidatske liste, neka su od važnijih pitanja o kojima bi na zasjedanju u Čapljini trebalo da se izjasne članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, rekao je Prodanović.

"Razmatraćemo pitanje poboljšanja rada biračkih odbora u smislu definisanja načina izbora članova u sastav tih odbora, a ostalo je i da se izjasnimo o cenzusu, odnosno izbornom pragu, i tu nisam siguran da će doći do nekih promjena, odnosno vjerujem da će ostati prag od dosadašnjih tri odsto", precizirao je Prodanović.

On je potvrdio da se članovi radne grupe nisu još izjašnjavali ni o glasačkim listićima, odnosno o kandidatskim listama u smislu da li će biti otvorene ili zatvorene.

"Mislim da će se ići i na određena poboljšanja u smislu eliminacije biračkog inženjeringa i zloupotreba izbornih rezultata od nekih članova biračkih odbora nakon završetka glasanja i zatvaranja birališta", rekao je Prodanović.

I Krišto je potvrdila Srni da, prema planu i dinamici rada Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ima još pitanja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH o kojima se njeni članovi nisu izjasnili.

"Oko nekih pravno-tehničkih pitanja postoji određeni stepen saglasnosti, ali oko određenih stvari se nismo referisali, znači sada treba da pređemo sve to što je ostalo i da pokušamo da dostignemo određeni stepen saglasnosti na nivou radne grupe, pa da na neki način idemo sa izmjenama Izbornog zakona", rekla je Krišto, koja je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njenim riječima, unutar Interresorne radne grupe još ne postoji saglasnost o izmjenama izbornog zakonodavstva u pogledu krupnih političkih pitanja koja se tiču sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, odnosno izbora članova u Predsjedništvo BiH, izbora delegata u Dom naroda parlamenta BiH, Odluke Ustavnog suda za Grad Mostar, kao i drugih pitanja o kojima bi trebalo da bude postignut dogovor.

Nažalost, ističe ona, ne vidim da tu za sada postoji neko saglasje, pa ostaje da se vidi šta to možemo dogovoriti na narednom zasjedanju, kada će nam, očigledno, biti potrebno mnogo političke volje i spremnosti na kompromis radi postizanja opšteg konsenzusa i najboljih rješenja u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH.

Ranije je najavljeno da bi članovi Interresorne radne grupe za izmjenu zakonodavstva na narednom zasjedanju, osim o izjašnjavanju o svim do sada razmatranim pitanjima, trebalo da razmatraju i novo poglavlje Izbornog zakona BiH koji se odnosi na ponašanje medija tokom predizborne kampanje.

Predloženo je da tim poglavljem budu obuhvaćene i mjere koje će važiti za pisane medije.

Očekuje se da će Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH u narednom periodu razmatrati i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije