BiH

Pod lupom SIPA šef kabineta Gorana Salihovića

Pod lupom SIPA šef kabineta Gorana Salihovića
Foto: Ilustracija | Pod lupom SIPA šef kabineta Gorana Salihovića

SARAJEVO - Hasan Pleh, šef kabineta bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, nalazi se "pod lupom" Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje da je sa Salihovićem i suspendovanim šefom Odsjeka Tužilaštva BiH za kriminal i korupciju Božom Mihajlovićem učestvovao u brojnim malverzacijama s istragama i političkim montažama, piše "Dnevni avaz".

Posebno se povezuje s tim da je, iako nije bio ovlašten, saslušavao mnoga lica iz političkog miljea i određivao ko će biti pod istragom, što potvrđuju snimci koje posjeduju pojedini tužioci i članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Iako uvjeren da zbog američkog pasoša ne može biti dio sudskog procesa jer je i državni službenik, to ga nikako ne može amnestirati od odgovornosti, pošto je istraga u predmetu "Salihović" pokazala da je Pleh i te kako umiješan u mnoge nezakonite radnje, navodi list.

Prema saznanjima lista, posebno su zanimljivi razgovori između Salihovića i Pleha, te naredbe koje mu Salihović daje, a Pleh potom izvršava.

Postoje audio-snimci koji Pleha usko povezuju sa Salihovićem, a nastali su tokom istrage, prisluškivanjem glavnog tužioca.

"Avaz" navodi i da mnogih zapisnika više nema jer se Pleh dolaskom u Odjeljenje za kriminal i korupciju pobrinuo da zametne ne samo Salihovićeve, nego i svoje i Mihajlovićeve tragove.

Posebno su zanimljiva otkrića o Plehovim vezama sa Mihajlovićem i pojedinim funkcionerima Suda BiH kojima su istekli mandati, te treba utvrditi kako su nestali zapisnici iz istrage koju je Pleh vodio, poput one u slučaju "BH telekoma" iz 2014. godine, koju mu je dodijelio Salihović, piše "Avaz". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije