BiH

Dudakovića i saborce terete za ubistvo više od 300 Srba

Dudakovića i saborce terete za ubistvo više od 300 Srba
Foto: Arhivska fotografija | Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića

SARAJEVO - Protiv Atifa Dudakovića (65), ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH, te njegovih još 16 saboraca podignuta je optužnica koja ih tereti za ubistva više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Uz Dudakovića, obuhvaćeni su i komandanti i pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić (65), Sanel Šabić (42), Ibrahim Šiljedić (45) zvani Šiljo, Safet Salihagić (45), Adis Zjakić (43), Hasan Ružnić (45), Redžep Zlojić (52) i Samir Solaković (46).

Obuhvaćeni su optužnicom i Fatmir Muratović (46), Muharem Alešević (45), Husein Balagić (64), Ale Hodžić (48) zvani Pumparica, Edin Domazet (48), Ejub Koženjić (57) zvani Ejko i Šeširdžija, te Ibrahim Nadarević (53) i Said Mujić (58).

Optužnica Tužilaštva BiH, koja je na potvrđivanje proslijeđena Sudu BiH, tereti ih i za progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i ostalih vjerskih objekata.

"Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH terete za zločine protiv čovječnosti u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, te ratni zločin protiv civila u Bihaću i Cazinu", kažu iz Tužilaštva BiH.

Tijela dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još traga.

"Dio optužnice za Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području Bihaća i Cazina", navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je za "Nezavisne" da su oni s tužiocem, koji je postupajući u ovom predmetu, sarađivali duže od dvije godine te da su dostavili više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije, kao i originalne video-zapise.

"Ovdje se radi o visokopozicioniranim licima, od kojih su neki komandiri, oficiri, pa čak i nosioci odlikovanja 'Zlatni ljiljan'. Bitno je da se naglasi da je predmet 'jak kao zemlja'. Međutim, uvijek postoji strah kada su u pitanju Sud BiH i njihove ratne sudije, jer su u ranijem periodu pokazali da primjenjuju dvostruke aršine, odnosno ono što se ne zove pravda i pravičnost", naveo je Kojić.

Međutim, ocijenio je da ovdje mora doći do osuđujuće presude.

"Za ovakva krivična djela, koja se odnose čak i na egzekucije i direktna ubistva s leđa zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske, jedina moguća kazna je dugotrajni zatvor", naglasio je Kojić.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Dudakovića i preostalih 16 lica, te ih osuditi na maksimalne zatvorske kazne. Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, ocjenjuje da je Tužilaštvo BiH podizanjem ove optužnice konačno prihvatilo da su u tragičnom sukobu u BiH stradali i Srbi nad kojima je počinjen ratni zločin, kao što je počinjen i nad ostala dva naroda.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, smatra da je ova optužnica morala biti podignuta mnogo ranije.

Inače, Dudaković je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen u aprilu u Bihaću zajedno s još 14 bivših saboraca, ali nedugo nakon hapšenja pušteni su da se brane sa slobode, što je naišlo na osudu zvaničnika RS, ali i oduševljenje u dijelu FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije