BiH

Podrška Pokretu "Pozitivne snage Srpske"

Podrška Pokretu "Pozitivne snage Srpske"
Foto: N.N. | Podrška Pokretu "Pozitivne snage Srpske"

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović istakli su danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja i treba podržati koncept Pokreta "Pozitivne snage Srpske", u čijem fokusu su kultura, prosvjetna i duhovna obnova kao temelji svakog društva.

Dodik je naglasio da su "Pozitivne snage Srpske" nova vrijednost na političkom i javnom nebu Republike Srpske.

"Mislim da je veoma važno da postoji ovakva organizacija i ono što su učinili do sada treba da bude podržano. NJihove aktivnosti moraju biti sistematski podržane posredstvom budžeta ili na neki drugi način", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom Pokreta.

On je podsjetio da funkcioneri Srpske promovišu pozitivnu stranu Republike i ne dozvoljavaju njeno umanjenje i poniženje.

"Kao budući član Predsjedništva BiH ću učiniti sve da sav teret pritiska na Republiku Srpsku primim na sebe i ne dozvolim da to bude prema institucijama. Biću prva brana negativnom uticaju prema Srpskoj, a prošlo je vrijeme bilo kakvih promjena Ustava da bi bio izbrisan prefiks Srpska. To se neće desiti jer je srpski narod konstitutivan, a Srpska čini BiH", poručio je Dodik.

On je ponovio da će učiniti sve da bude poštivan Ustav i njegove vrijednosti.

"Kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma diglo se kao vrlina, a želim da na scenu vratim snagu Ustava i pisane norme. Moraćemo sve da preispitamo u tom pogledu i na dnevni red se mora staviti pitanje vezano za indirektne poreze, sudove, tužilaštva koji sramno presuđuju za zločine nad Srbima", rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanovićeva rekla je da rukovodstvo Pokreta razumije koliko je važno da se promoviše pozitivan pristup, a ne samo da se kritikuju dešavanja u društvu.

"Njihov koncept treba podržati, jer su od neprocjenjivog značaja kulturna, duhova i prosvjetna obnova. Republici je neophodno da ima ljude koji misle pozitivno i radom hoće da doprinesu napretku društva", kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da se društvo u Srpskoj kreće u pozitivnom pravcu i da zajednički terba da djeluju institucije i pokreti.

"Moramo graditi bolju budućnost i zajednički čuvati Republiku Srpsku. Nije stvarni život da imamo samo one koji će stalno nekoga diskreditovati, nego da kao društvo imamo pravac kojim se krećemo. Sigurna sam i da će naredna vlada prepoznati potrebu da sarađuje sa svima koji žele napredak društva, što su `Pozitivne snage Srpske pokazale`", rekla je Cvijanovićeva.

Rukovodstvo Pokreta "Pozitivne snage Srpske" podržalo je kandidature Dodika za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i Cvijanovićeve za predsjednika Republike Srpske.

Član Pokreta Aleksandar Sajić kaže da rukovodstvo Republike Srpske podržava rad "Pozitivne snage Srpske", što je od ogromnog značaja.

"Ubijeđeni smo da je u fokusu djelovanja Dodika i Cvijanovićeve Republika Srpska i njena budućnost i zato im dajemo punu podršku. Dajemo podršku ljudima koji će uspjeti da Srpsku sačuvaju u ovim teškim vremenima i povedu je u bolju budućnost", rekao je Sajić.

Član Pokreta Goran Latinović rekao je da "Pozitivne snage Srpske" podržavaju Dodika i Cvijanovićevu iz više razloga.

"Dodik je pokazao izuzetnu energiju, volju i odlučnost za očuvanje Republike Srpske i njenih institucija, nadležnosti, integriteta i međunarodnog ugleda. Njegovim dolaskom na vlast završen je proces oduzimanja nadležnosti Srpske", naveo je Latinović i dodao da je Dodik zaslužan što prosvjeta i obrazovanje nisu u nadležnosti BiH.

Ona kaže da Srpska trpi pritisak zbog neadekvatnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

Prema njegovim mišljenju, dolaskom Cvijanovićeve na čelo Vlade, Srpska je dodatno stabilizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije