BiH

Podrška Velike Britanije OS BiH

Podrška Velike Britanije OS BiH
Foto: OS BiH | Podrška Velike Britanije OS BiH

LONDON - Ministarstvo odbrane i Oružane snage Velike Britanije nastaviće pružati podršku Oružanim snagama BiH i aktiviranju MAP-a kao preduslova za dalji put BiH ka evroatlantskim integracijama, istaknuto je u Londonu tokom susreta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Senada Mašovića sa visokim vojnim predstavnicima ove zemlje.

Delegacija Oružanih snaga BiH od 18. do 21. septembra boravi u prvoj službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Velike Britanije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom posjete, Mašović je sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije generalom Gordonom Kenet Mesendžerom razgovarao o proširenju bilateralne vojne saradnje i jačanju podrške Velike Britanije Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u narednom periodu. 

Buduća saradnja, između ostalog, biće usmjerena na realizaciju novih projekata u oblasti školovanja i kursiranja pripadnika oficirskog kora Oružanih snaga BiH na visokim vojnim ustanovama u Velikoj Britaniji, te pomoći u obuci podoficira i procesu izgradnje novog podoficirskog kora. 

Saradnja će se nastaviti i u izvođenju zajedničke obuke i vježbi pripadnika dvije vojske s ciljem unapređenja ukupnih kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH. 

Britanska strana je spremna i da pored trenutnog angažmana u unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe Oružanih snaga BiH pruži pomoć za dodatno unapređenje ove službe, ali i drugih oblasti koje doprinose modernizaciji Oružanih snaga. 

Mašović je i ovom prilikom zahvalio na pomoći koju su Ministarstvo odbrane i Oružane snage Velike Britanija do sada pružale u realizaciji brojnih uspješnih projekata saradnje. 

On je prezentovao aktuelno stanje, težišne aktivnosti i operacije Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika ovih snaga u UN i EU misijama i operacijama podrške miru u Avganistanu. 

Mašović je predstavio i druge aktivnosti koje Oružane snage preduzimaju s ciljem ispunjavanja obaveza i preduslova za pristup MAP-u. 

U razgovoru je posebno istaknuta važnost što bržeg aktiviranja BiH u MAP koji vodi daljem napretku BiH i njenih građana, te uspješnijem procesu modernizacije i unapređenja mogućnosti i kapaciteta njenih oružanih snaga, navodi se u saopštenju. 

Mašović se susreo i sa ministrom za odbrambene vojne i civilne snage Velike Britanije i zvaničnikom Britanskog parlamenta Tobias Elvudom. 

Britanski predstavnici su istakli da je njihov cilj da pomognu BiH u razvoju stabilne zemlje kroz doprinos reformi i modernizaciji Oružanih snaga i drugih institucija u BiH koje učvršćuju bezbjednost i omogućavaju da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama. 

U okviru posjete, vojni ataše BiH u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković i vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Džonatan Vilijamson potpisali su Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji između dvije zemlje. 

Mašović se susreo i sa ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji Valentinom Marinčić. I ovom prilikom potvrđena je potreba jačanja civilno-vojne saradnje, kao i intenziviranja zajedničkog djelovanja u tom cilju. 

Delegacija Oružanih snaga BiH, koju su činili i brigadiri Edin Fako i Milan Mrđa, te vojni ataše BiH u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković, imala je i druge bilateralne sastanke i aktivnosti sa visokim vojnim predstavnicima Velike Britanije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije