BiH

Podrška dopunama Zakona o Pravobranilaštvu

Podrška dopunama Zakona o Pravobranilaštvu
Podrška dopunama Zakona o Pravobranilaštvu

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH.

Ovom dopunom Pravobranilaštvu se daje u nadležnost zastupanje BiH u arbitraži predviđenoj sporazumom između članica Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju snaga koje učestvuju u Partnerstvu za mir.

Komisija je odlučila da odgodi izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma i da se dalje aktivnosti usklade sa Domom naroda, koji na prvoj narednoj sjednici treba u prvoj fazi da razmatra prijedlog izmjena i dopuna svog poslovnika.

Dogovoreno je da na sjednicu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, na kojoj bi bilo glasano o predloženim amandmanima, budu pozvani predsjedavajući i sekretari parlamentarnih radnih tijela kako bi im bilo omogućeno da daju svoj stav.

Kada je riječ o zahtjevu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH za vjerodostojno tumačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Komisija je podržala stav Savjeta ministara BiH da je norma u ovom slučaju jasna.

Ustavnopravna komisija zaključila je da izvršenjem zakonskih propisa ne treba da se bave zakonodavne, već izvršne i sudske institucije.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, između ostalog, precizirana je obaveza Agencije za borbu protiv korupcije da od Centralne izborne komisije preuzme zaposlene koji su radili u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Problem je nastao zbog mjesta šefa Sektora za pravne poslove i provođenje Zakona o sukobu interesa u CIK-u, za kojeg u Agenciji kažu da nisu u mogućnosti da svojim pravilnikom obezbijede slično radno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije