BiH

Podrška formiranju fonda za zapadni Balkan

Podrška formiranju fonda za zapadni Balkan
Podrška formiranju fonda za zapadni Balkan

BRATISLAVA - Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, pozdravio je u petak, na sastanku Višegradske grupe i predstavnika zemalja zapadnog Balkana u Bratislavi, odluku o formiranju fonda za zapadni Balkan.

Prevashodni zadatak fonda će biti finansiranje regionalnih projekata koji treba da doprinesu snažnijem povezivanju i ekonomskom razvoju regiona.

Sastankom ministara inostranih poslova zemalja Višegradske grupe, koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, i zemalja zapadnog Balkana u Bratislavi predsjedavao je Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke. Na sastanku su učestvovali i Federika Mogerini, novoimenovani visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, i Sebastijan Kurc, austrijski ministar inostranih poslova.

U razgovoru sa Mogerinijevom, Lagumdžija je izložio presjek stanja u zemlji i konkretne korake koje treba činiti u daljim reformama.

On je zahvalio za njen dosadašnji angažman i dalju spremnost da zapadni Balkan i BiH budu među prioritetima njenog rada u narednom periodu.

Lagumdžija je rekao da je za BiH, uz okvir za ekonomsku podršku koji je već obezbijedila Evropska komisija, posebno važna spremnost i konkretizacija podrške novog visokog predstavnika EU.

On je naveo da je formiranje fonda za zapadni Balkan još jedan značajan korak u pravcu realizacije ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa EU prema zapadnom Balkanu.

Naglasio je značaj spremnosti EU da u narednih pet godina za region izdvoji 11,7 milijardi evra kroz postojeće IPA fondove i dodatnu milijardu evra grantova, kao i novih 10 milijardi evra putem međunarodnih finansijskih institucija.

U dijelu izjave koji se odnosi na BiH političari su pozvani da se nakon oktobarskih izbora intenzivnije posvete reformama neophodnim za integraciju BiH u EU, te da poboljšaju unutrašnji politički dijalog i ispune očekivanja građana uz aktivnu ulogu Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije