BiH

Podrška prijedlogu Izbornog zakona

Podrška prijedlogu Izbornog zakona
Podrška prijedlogu Izbornog zakona

SARAJEVO - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio srpski delegat Ognjen Tadić /SDS/, a kojim se predviđa mogućnost održavanja prijevremenih opštih izbora, dobio je danas u Sarajevu podršku Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija je utvrdila postojanje ustavnog osnova za ovaj zakonski prijedlog, a podržani su i njegovi principi.

Većina učesnika u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bila je rezervisana prema predloženim rješenjima.

Predsjedavajući Komisije Krstan Simić izrazio je bojazan da je ovaj prijedlog problematičan kada je riječ o ustavnim principima i da bi stvorio pravnu nesigurnost u BiH.

Član Komisije Halid Genjac konstatovao je da bi zakon, ako bude usvojen, mogao da se primjenjuje tek za neke naredne izbore, jer nema vremena da bude usvojen prije raspisivanja ovogodišnjih.

"BiH treba zakon koji bi omogućio prijevremene i vanredne izbore, a ovo je početak nečega takvog", rekao je Genjac, uz ocjenu da zakon koji bi predviđao prijevremene i vanredne izbore treba da ponudi kompletnija rješenja od sadržanih u ovom zakonskom prijedlogu.

Predlagač zakona Ognjen Tadić rekao je da se omogućavanjem prijevremenih izbora želi uvesti demokratski standard prema kojem svakome ko ne radi svoj posao može biti skraćen mandat.

"Ukoliko bi prijevremeni izbori bili održani u izbornoj godini, dakle u onoj u kojoj bi inače bili održani, ne želimo da se održavaju za mandat od tri mjeseca, nego od četiri godine", objasnio je Tadić.

Za principe ovog zakonskog prijedloga glasao je jedan član Komisije, dok su ostali bili uzdržani, ali je to, prema važećim procedurama, bilo dovoljno za davanje pozitivnog mišljenja.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma usvojila je u amandmanskoj fazi Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, kojim se sankcioniše učešće i organizovani odlazak državljana BiH na ratišta u drugim zemljama.

Na sjednici su danas podržani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije