BiH

Pogledajte ekskluzivne FOTOGRAFIJE vehabijske baze kod Maglaja

Pogledajte ekskluzivne FOTOGRAFIJE vehabijske baze kod Maglaja
Pogledajte ekskluzivne FOTOGRAFIJE vehabijske baze kod Maglaja

MAGLAJ - Formiranje baze vehabija u selu Ošve, kod Maglaja, posljednji je alarm za bh. bezbjednosne agencije da preduzmu adekvatne mjere na suzbijanju organizovanja radikalnih islamista u BiH, upozorili su stručnjaci.

"Nezavisne" su u posjedu fotografija koje pokazuju da vehabije u Ošvi prave novu bazu.

Bezbjednosni stručnjaci ističu da bi nova meta vehabija u našoj zemlji vrlo lako mogli biti nedužni civili.

"Indikator da se centar formira postojao je još prije godinu i pol. Ugrožena je sigurnost, ali sigurnosne agencije odobravaju ekstremnim organizacijama da se organiziraju", kaže Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

On pita do kada će biti tolerisano ponašanje "onih koji okreću glavu i dopuštaju da potencijalni teroristi jačaju".

"Oni su spremni na izvođenje najsloženijih terorističkih akcija i sigurno je da je vrijeme za dizanje uzbune. Svi indikatori govore da bi sljedeći ciljevi trebalo da budu civili, možda čak i Bošnjaci, kojim će biti poslata poruka: 'Da li ste s nama ili protiv nas'", objašnjava Margetić.

To formiranje novih "kolonija" nije opasnost samo za BiH i region, već je problem cijele Evrope, podvlači Nicović

Da je strah bh. građana opravdan, smatra i Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, koji kaže da vehabije "imaju podršku Sarajeva".

"To formiranje novih 'kolonija' nije opasnost samo za BiH i region, već je problem cijele Evrope", podvlači Nicović.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, vehabije sa područja Maglaja organizovale su u mjestu Ošve akciju raščišćavanja ruševina i korova oko imanja koja su kupili, te onih koja će da kupe, kako bi u tom selu formirali zajednicu. Akciju je organizovao Izet Hadžić, zvani Žara, odani sljedbenik Nusreta Imamovića, vođe najvećeg vehabijskog pokreta u BiH.

"Nezavisne" ekskluzivno objavljuju fotografije kuće koju je Hadžić kupio, te objekta budućeg selefijskog (vehabijskog) mesdžida u Ošvama, kao i "aktera" ovog događaja koji je zabrinuo bh. javnost.

Da bi spriječili dalje medijsko eksponiranje "centrale u Beču" i pažnju bezbjednosnih službi, Hadžić je usmjeren prema Luksemburgu, poznatom po mnoštvu vehabija.

"Tako se formiranje selefijske zajednice u Ošvama ne bi vezivalo za 'centralu'", objasio je izvor "Nezavisnih", dodajući da bi novac "braći" u Luksemburgu opet stizao iz prijestonice Austrije.

"Jer, otkud, na primjer, jednom Mirsadu Ajdarpašiću, koji sa ženom i dvoje djece živi u Luksemburgu od socijalne pomoći, desetak hiljada evra u kešu da kupi kuću, makar i devastiranu, u Ošvama", pita naš sagovornik.

Hadžić je, dakle, stupio u kontakt sa "braćom" u Luksemburgu, a potom su razmijenili i nekoliko posjeta. Novac je počeo da pristiže.

"Među 'braćom' u Luksemburgu su najdarežljiviji 'donatori': Mirsad Ajdarpašić, Fatos Haxhiu i njegov brat Fuat Haxhiu, iz Kosovske Mitrovice, njihov sugrađanin Kushtrim Rexhaj, Adnan Rashiti, porijeklom iz Prištine, Elvis Adrović, zvani Dado, porijeklom iz Berana...", navodi naš izvor.

On primjećuje da je interesantno što niko među ovim imenima nije iz BiH.

"'Centrala u Beču' nije zadovoljna posvećenosti bosanskih muslimana islamu. Bh. muslimane, uključujući čak i bh. vehabije, smatraju 'previše mehkim', zbog čega je odlučeno da se u BiH 'upumpa' što više žestokih momaka iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore i Makedonije, kako bi bh. muslimanima pokazali šta je 'pravi islam'", ističe izvor "Nezavisnih".

"Centrala u Beču" svjesna je činjenice da Izet Hadžić, koji sam sebe ozbiljno vidi kao lidera buduće zajednice, nije ni izbliza dorastao takvoj poziciji.

U opcijama za lidersku poziciju buduće zajednice u Ošvama, kako saznajemo, prvi izbor "centrale u Beču" bio je Sabahudin Izairi.

"Međutim, do Beča su u međuvremenu stigle diskretne opaske o navodnom Izairijevom koketiranju sa ši'izmom, što je, makar kad su selefije u pitanju, ravno smrtnoj kazni", kaže sagovornik "Nezavisnih".

Nakon što je Izairi precrtan kao kandidat, Beč se okrenuo Adnanu Binakaju.

"On živi u Ljubljani, a porijeklom je iz Dečana, Kosovo. Pričaju ljudi da je nedavno viđen na području Maglaja i Zavidovića", ističe naš izvor.

Stručnjaci ističu da bi nova meta vehabija u našoj zemlji vrlo lako mogli biti nedužni civili

Međutim, kako nam je potvrđeno, još veći problem planerima ovog koncepta predstavlja pozicija budućeg duhovnog lidera zajednice u Ošvama.

Inače, jedine vehabije sa ozbiljnim religijskim obrazovanjem unutar grupacije Nusreta Imamovića su sam Imamović, zatim Bilal Bosnić (navodni vođa vehabijske zajednice u Bihaću) i vehabija Enes Čaušević. Enes Čaušević je rođeni brat Harisa Čauševića, zvanog Oks, koji je optužen za podmetanje i aktiviranje eksplozivne naprave kod Policijske stanice u Bugojnu, što je kvalitetna poruka i za samog Enesa. Međutim, mnoge selefije, uključujući i samog Imamovića, smatraju ga nedovoljno harizmatičnim i nedovoljno sposobnim da vodi i upravlja masama.

Zaključuje se, dakle, da je mjesto duhovnog lidera u budućoj vehabijskoj zajednici u Ošvama još nepopunjeno.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) rekli su da imaju informacije da su se u selu Ošve nastanili pripadnici vehabijskog pokreta, te su dodali da prate njihove aktivnosti. Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za bezbjednost bh. parlamenta i član SDP-a, smatra da je samo pitanje vremena kada će ta vehabijska zajednica početi djelovati protivustavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije