BiH

Pojačana bezbjednost i u Imigracionom centru

Pojačana bezbjednost i u Imigracionom centru
Pojačana bezbjednost i u Imigracionom centru

SARAJEVO - Služba za poslove sa strancima BiH podigla je bezbjednosni aspekt na najviši stepen i pojačala kontrole u svim terenskim centrima, potvrdio je Srni zamjenik direktora ove službe Izet Nizam.

"Naši inspektori pojačali su kontrolu na terenu i podigli smo stepen bezbjednosti na osnovu zaključaka Savjeta ministara BiH i konsultacija sa ministrom bezbjednosti BiH", rekao je on. 

Nizam je napomenuo da je bezbjednost pojačana i u Imigracionom centru gdje je, prema njegovim riječima, smještena određena populacija koja dolazi iz kriznih područja, a zbog sumnje da može navesti neke ljude na terorizam. 

On je naveo da Granična policija BiH ima sigurnosni mehanizam kojim kontroliše granicu BiH. 

"Međutim, postoje i `divlji prelazi` gdje ljudi pokušavaju da, uz pomoć državljana BiH, uz novčanu nadoknadu, prebacuju ljude u našu zemlju", napomenuo je Nizam. 

Prema njegovim riječima, zbog toga su kontrole pojačane na kriznim tačkama kao što je područje Trebinja, Foče, Čapljine... a preko kojih se prebacuju ilegalni imigranti, najviše iz pravca Srbije i Crne Gore. 

O pet državljana Kuvajta koji su u ponedjeljak i utorak otkriveni na području opštine Pale bez putnih isprava, Nizam kaže da je provjerom utvrđeno da su se njihovi dokumenti nalazili u jednom sarajevskom hotelu u kome su bili smješteni, te da im je izdat prekršajni nalog. 

On je naveo da je policija Republike Srpske na području Ribnika juče kontrolisala pet lica, od kojih su četiri iz Saudijske Arabije i jedan državljanin BiH. 

"Došlo se do sumnje da vaučeri /potvrde o uplaćenom boravku u hotelu/ koje su posjedovali nisu vjerodostojni, zbog čega su oni vraćeni u Saudijsku Arabiju", naveo je Nizam. 

On je istakao da je ustanovljeno da je državljaninu BiH bilo oduzeto državljanstvo, a nakon toga ponovo vraćeno, te da se sada ispituje "šta je pozadina te priče". 

"S obzirom na to da imamo podignut stepen bezbjednosnih provjera, za sve što nam je sumnjivo vršimo dodatne provjere, bez obzira da li je riječ o državljanima BiH ili stranim državljanima", rekao je Nizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije